Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у день свята Преображення Господнього після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день свята Преображення Господнього після Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
19 серпня 2023 р. 17:10

19 серпня 2023 року, у день свята Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви проголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні велике двонадесяте свято Преображення Господнього. Кожен православний християнин знає, що це за свято і яку подію Церква згадує цього дня. Але скажемо те, про що, можливо, багато хто не задумується. Господь перетворився в славі перед святими Своїми учнями та апостолами. Чому ж Він не зробив цього раніше? Чому не на самому початку, коли Він виходив на проповідь і закликав до Себе апостолів, чому б Йому тоді не перетворитися в славу, щоб вони точно знали, що проповідують Христа, Месію? Щоб вони дійсно ставилися до кожного Його слова як Божого слова? Може, тоді і Юда не зрадив би Спасителя? Можливо, і багато інших подій протікали б інакше силою Божою?

Але Господь цього не зробив. Він перетворився в славу перед учнями Своїми напередодні Своїх страждань. Тому що усвідомлював і, більше того, точно знав, як Всевидець, що якщо не зміцнити віру апостолів, то вони можуть не витримати страшних спокус, пов'язаних із Його стражданнями. Забудуть про чудеса, забудуть про слова великі, на смерть перелякаються і зречуться — адже так і сталося з одним із апостолів. Але Господь виявляє їм Свою славу, щоб, бачачи Його розіп'ятим, вони, як сказано, страждання усвідомили вільне і проповідували світові, що Він Христос, Син Божий.

Ось для цього і знадобилося учням побачити Христа у славі. Свого Вчителя, Який зовні був таким же, як вони, Який так само, як вони, ходив по запилених галилейських та юдейських дорогах, відчував спрагу і всіляку потребу. У цій рівній їм Людині треба було побачити Месію, Спасителя світу. Тому й знадобилося диво, таке швидкоплинне, як спалах блискавки, — побачити на мить Христа іншим, Тим, Хто Він є, Божим Сином, що перебуває у славі.

І ця подія відбувається, і Господь Спаситель є в оточенні пророків, що давно пішли зі світу. Є у славі і дарує апостолам свідчення про Свою Божественну силу. І ми знаємо, що апостоли залишилися вірними Спасителю. Звісно, в якийсь момент усі перелякалися, розбіглися, і навіть апостол Петро, найревніший, і той став кривити душею, аби його не заарештували разом із Вчителем. Але все-таки віру в Спасителя вони зберегли і зв'язку зі своїм Учителем не перервали! І, може, багато в чому саме тому, що бачили Його Божественну славу в день Преображення.

А якщо перенести цю подію у наше з вами життя? Як багато у нас спокус, спокус, які переключають нашу свідомість, переорієнтують її від Бога, від Христа, від Спасителя, від молитви у світ, де ми живемо, де відбувається безліч подій великих і малих, добрих і поганих. Ми залучені в усю цю круговерть земного життя, і як вона нас затягує! Іноді навіть православні люди не знаходять часу, щоб до храму зайти. Хтось мені рапортував із внутрішнім задоволенням: знаєте, я кожного Великодня та Різдва до храму приходжу! Ну який же ти православний, якщо лише на Великдень та на Різдво до храму приходиш? І що ж треба зробити для того, щоб люди і до храму Божого приходили, і слово Боже читали, і намагалися жити за Божим законом?

Господь нас не сподобив до нового Преображення, і цього Преображення не буде до Його другого славного та страшного Пришестя. Але тоді закінчиться історія, вичерпаються всі можливості змінити життя на краще, тоді ми постанемо перед Господом як Суддею, а не як милостивим Учителем. Ось для того, щоб у цьому житті ми зуміли скоригувати свій рух цим шляхом, щоб ми усвідомили всю важливість перебування у вірі і Богоспілкування в молитві, Господь і дарував апостолам, а через них і нам усім цю чудову подію Його Преображення.

Ми не бачимо зараз Господа у славі, нам цього не дано, але ми віримо у свідчення апостолів, які письмово зобразили дивовижний досвід спілкування з преображеним Спасителем в оточенні двох старозавітних пророків — Моїсея та Ілії. Здавалося б, зімкнулися часи, але насправді апостоли були захоплені цією фізичною реальністю світу і були там, де немає часу і простору; вони бачили те, чого не могли бачити людським поглядом, вони бачили Христа у славі. І, вражені цією подією, відійшли з гори, де сталася ця подія, з твердою вірою. І як потрібна була їм ця віра, коли через короткий час вони побачили Спасителя поваленим, оскверненим, обдуреним, слабким, що несе на Собі хрест, а потім і висить на хресті разом із розбійниками! Але, пройшовши через досвід Преображення, вони вже не могли зрадити Спасителя; на це виявився здатний лише Іуда-зрадник. Так, страху заради юдейська, як каже слово Боже (Ін. 19:38), вони спочатку розбіглися, але потім знову зібралися навколо свого Учителя і залишилися Йому вірними аж до смерті.

Для нас ця розповідь важлива ось чим. Господь, як я вже сказав, дає нам можливість зустрітися з Ним у цьому житті через молитву, через причастя Святих Христових Таїн, через наш власний, можливо, не дуже багатий, але реальний духовний досвід. І для того, щоб ми не втрачали віри, для того, щоб суєта світу нас не поглинула, для того, щоб ми пам'ятали, що Господь з'явиться судити живих і мертвих, нам дарується святкування Преображення Його, що відображається в церковному календарі і щорічно відзначається особливо урочисто цього дня. І ми з вами, зібравшись, прославляємо Христа преображеного перед учнями, Христа, який явив свою Божественну славу, Христа, в Якого ми віримо не просто як в Учителя і Мудреця, а як у нашого Спасителя і Бога. Ми віримо, тому що було Преображення, а потім і Воскресіння, і Вознесіння Спасителя, яким Він відобразив Свою Божественну природу, явив усім нам Свою Божественну силу, а отже, і образ того, що звернення до Нього, молитва до Нього, віра в Нього є віра в Бога, а молитва є зверненням до Творця і Вседержителя, до Того, в чиїй правиці все творіння, весь космос, весь світ і душа кожної людини. І, зміцнювані цією вірою, давайте в житті своєму бути максимально сильними духовно і ніколи не втрачати зв'язку з Господом. А цей зв'язок — ще раз скажу — насамперед дарується нам через молитву, через відвідування Божого храму, через причастя Святих Христових Таїн. У нас так багато засобів, які з'єднують нас із Воскреслим Спасителем, і яке ж божевілля відкидати ці можливості, ці засоби — іноді просто через незнання, забуття і, як я часто кажу, через скам'яніле нечуття, через нездатність побачити, зрозуміти і серцем прийняти Господа і Спасителя нашого!

Сьогодні свято Преображення Господнього має відобразитися перетворенням у наших серцях. Звичайно, ми нездатні одразу змінити наше життя, ми нездатні перетворитися миттєво, як перетворилися апостоли в променях Божественного Преображення, але ми повинні пам'ятати, що перетворення — це наше завдання. Щодня ми повинні присвячувати тому, щоб ставати хоча б на якусь маленьку дистанцію ближче до Бога, а отже, кращими і душею, і всім своїм життям. Сьогоднішнє свято вимагає від нас цього руху назустріч Господу і Спасителю нашому, що перетворився у славі і через Преображення, який давав усім нам велику надію на спасіння через спілкування з Ним і молитву, яка, досягаючи Божественного Престолу, дарує нам життя вічне. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патриаршая проповедь в Неделю 17-ю по Пятидесятнице после Литургии в храме равноапостольного князя Владимира в Анапе

Патріарша проповідь у день свята Воздвиження Хреста Господнього після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь після закінчення Літургії в Богоявленському соборі Костромського кремля

Патріарша проповідь у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь після Літургії в Камчатському Морському соборі

Слово Святейшего Патриарха Кирилла по окончании молебна на площади Александра Невского в Санкт-Петербурге

Патриаршая проповедь после Литургии в день памяти благоверного князя Александра Невского в Александро-Невской лавре

Патриаршая проповедь в Неделю 14-ю по Пятидесятнице после Литургии в Саввино-Сторожевском ставропигиальном монастыре

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в праздник Сретения Владимирской иконы Пресвятой Богородицы в храме святителя Николая в Толмачах

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Петра Московского после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля