Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
21 вересня 2023 р. 13:26

21 вересня 2023 року, у день свята Різдва Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви проголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Свято Різдва Пресвятої Богородиці — це перше свято в році. Можливо, хтось здивується, адже рік розпочинається з 1 січня. Проте так було не завжди — упродовж століть новий рік святкувався 1 вересня. Коли імператор Петро вирішив включити у життя Росії багато з того, що було властиво західному світу, новий рік був перенесений з 1 вересня на 1 січня. Але Церква не пішла цим шляхом і не стала змінювати свої традиції, і для нас 1 вересня за старим стилем — це і є початок нового року, а сьогодні — це перше двонадесяте свято у новому році. І чудово, що церковний новий рік, починаючи з Різдва Богородиці, закінчується Успінням, 28 серпня за нашим стилем. Іншими словами, у свідомості віруючого народу протягом століть весь рік був пов'язаний із Пресвятою Богородицею: на початку — Різдво Пресвятої Богородиці, а наприкінці року — Її Успіння. Звичайно, це відображало глибоку віру нашого народу в особливе заступництво Цариці Небесної над землею Руською, і з опорою на це заступництво, з вірою в нього і здійснював наш народ багато великих звершень.

Ми дивуємось багатьом досягненням науки і техніки сьогоднішнього дня, і це цілком справедливо. Але зовсім недавно я повернувся з Далекого Сходу. Дев'ять з гаком годин я летів реактивним літаком від Москви до Петропавловська-Камчатського, дивився на землю через ілюмінатор і ставив собі питання: а як усі ці тисячі кілометрів змогли пройти наші предки — без компасів, без географічних карт, без жодних доріг, без засобів зв'язку? Не було тоді таких, але вони пройшли! І головною рушійною силою була православна віра. Люди йшли для того, щоб стверджувати Православ'я, щоб привести до Христа народи, які жили в Сибіру, а водночас принести їм освіченість, культуру, все те, що допомогло б їм подолати значне цивілізаційне відставання від усього світу. І все це зробили наші благочестиві предки!

Сьогодні, святкуючи Різдво Пресвятої Богородиці, початок церковного року, ми, звичайно, згадуємо минуле, але ми маємо спрямовуватись у майбутнє. І якщо наші благочестиві отці, діди та пращури саме з ім'ям Богоматері зустрічали і проводжали рік, то, можливо, і нам потрібно протягом усього року нести в серці своєму особливу віру та любов до Пресвятої Діви Марії, яка, безперечно, є Покровителькою народу нашого, країни нашої та Церкви нашої? У найважчий час випробувань люди не переставали звертати до Неї свої молитви. Мої батьки пережили ленінградську блокаду, і вони розповідали мені про те, як люди з останніх сил, буквально вмираючи від голоду, таки йшли до храму і підносили свої молитви Господу Спасителю та Пресвятій Діві, вірячи, що Її Покров залишиться над Руською землею, і ця віра не була осоромлена.

Ось і сьогодні, коли ми живемо в благополучних умовах, незрівнянних ні з часом Великої Вітчизняної війни, ні з тими стародавніми часами, про які щойно згадали, у нас є свої проблеми або, як кажуть сучасні люди, певні виклики. Тобто час, епоха, люди, що оточують тебе, кидають тобі в обличчя якусь проблему, і ти повинен на цей виклик відповісти. Як відповісти? Адже нерідко ці виклики несуть у собі агресію та зло, але що вийде, якщо відповідати злом на зло? Ось Господь і вчить нас мати духовну силу, щоб не відповідати злом на зло. Звичайно, якщо зло несе небезпеку для життя, якщо зло має намір зруйнувати наше національне життя, нашу культуру і особливо нашу віру, то відповідь має бути мужньою і рішучою, як її давали наші святі угодники Олександр Невський та Димитрій Донський. Але це виняткові випадки, а в побуті, в житті ми повинні усвідомлювати, що означає життя християнина, і намагатися згадувати про це не тільки в храмі або при читанні благочестивих душекорисних книг, а й коли ми опиняємося всередині конфліктів. Потрібно знайти в собі сили зупинитися, не дати здачі, якщо, звичайно, не йдеться про загрозу життю та здоров'ю. Але найчастіше не йде! Найчастіше в нашій реакції — наші емоції, забуття Божих заповідей. А якщо у кожного християнина у важких життєвих обставинах будуть сили відповідати на них так, як учить Господь, то іншим стане наше внутрішнє духовне життя. Ми не повинні уподібнюватися нашим кривдникам, ми не повинні заряджатися їхньою негативною бісовою енергією. Ми повинні захищати себе від цього впливу молитвою та добрими справами, у тому числі, як закликає нас Господь, щодо тих, хто до нас недоброзичливий.

Сьогоднішній день на початку нового року, пов'язаний з ім'ям Пресвятої Богородиці, нагадує нам про дивовижне благочестя нашого народу, який пори року та пори життя визначав зв'язком із Церквою, з церковним календарем, з поминанням святих, зокрема угодників, на честь яких кожен був названий. І цей зв'язок із Церквою, ця жива віра повинна мати місце не лише під час відвідування нами богослужінь — я про це часто говорю, — а й супроводжувати нас постійно, особливо коли ми, спираючись на віру, можемо уникнути зайвих конфліктів і не впасти у спокусу .
Нехай благословення Боже, Покров Пречистої і Преблагословенної Цариці Небесної, Хранительки землі Руської, допомагає кожному з нас і всім нам разом йти тим єдиним шляхом спасіння, який є нашою відповіддю на Божественний заклик і виражається в нашому щирому прагненні виконувати Його святу і благу волю. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Филарета Московского

Патріарше слово після подячного молебню в Олександро-Невському скиті поблизу Передєлкіна

Патріарша проповідь у Неділю 24-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 23-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь после Литургии в храме иконы Божией Матери «Всех скорбящих Радость» на Большой Ордынке в Москве

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в праздник Казанской иконы Божией Матери после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 21-у по П'ятидесятниці після Літургії у Воскресенському храмі на Смоленському кладовищі Санкт-Петербурга

Патріарша проповідь у Неділю 20-у по П'ятидесятниці після Літургії в Покровському Хотьковому ставропігійному монастирі

Патріарше слово у день пам'яті святителів Московських після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь после Литургии в Троицком храме в подмосковной Коломне