Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь після закінчення Літургії в Богоявленському соборі Костромського кремля

Патріарша проповідь після закінчення Літургії в Богоявленському соборі Костромського кремля
Версія для друку
24 вересня 2023 р. 15:20

24 вересня 2023 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил Божественну літургію в Богоявленському соборі Костромського кремля. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства та Преосвященства! Шановний Сергію Костянтиновичу! Вікторе Івановичу, благодійнику землі Костромської та багатьох інших земель! Дорогі отці, брати і сестри!

З особливим почуттям я перебуваю сьогодні в цьому чудовому граді Костромі. Мені доводилося тут бувати і раніше, в різні часи, і пам'ятаю, як місто і особливо святі місця, з ним пов'язані, справляли не найкраще враження. Всім добре відома величезна історична роль костромичів у порятунку Росії, у творенні руського патріотичного духу, здатного і у воєнний час захищати Батьківщину, і в мирний час давати сили людям. Але стан міста викликав жаль та думки про те, що навіть про таке важливе місце належна турбота не здійснюється. Зрештою, і наша країна проходила тоді через важкі економічні проблеми. Але як же зраділа сьогодні моя душа, коли, проїжджаючи Костромою, я побачив місто в такому чудовому стані! Увійшовши під покров цього собору, я був вражений його красою, величчю — і все це зроблено останнім часом. Про що це свідчить? Це свідчить насамперед про те, що віра православна в нашому народі жива.

Багатьом із вас, напевно, доводилося бувати на Заході, де стоять величні собори — готичні, романські, шедеври архітектури. Заходиш у цей собор — порожній. Думаєш: треба на богослужіння потрапити. Але приходиш у неділю — теж порожня, на ослонах 50-100 осіб. І коли я дивився на ці спустошені кафедральні собори, я розумів, що це явище відображає духовний стан народу. Нікого не хочу судити, Бог усім суддя. Ми й не знаємо всього, що там відбувається, але точно знаємо, що відбувається у нас — у передовій, розвиненій країні, з блискучою наукою, з розвиненою промисловістю, з величезними досягненнями в галузі створення нових технологій. Ця сучасна країна, названа Росією, могла б піти тим самим шляхом, що й країни Заходу, але з милості Божої вона не йде. І наша головна риса — ми віримо в Бога. Як ви знаєте, на пряжках німецьких військових теж були слова Gott mit uns — Бог з нами. Але вони творили беззаконня. А наші слова «Ми віримо в Бога» ніколи не спричинять те, щоб беззаконня — духовне, моральне — відбувалося на Руській землі. І тому я з великою вдячністю ставлюся до того, як сьогодні здійснюється керування нашою Батьківщиною, як вибудовується система пріоритетів і цінностей, як здійснюється турбота про людей. Щодо цього радує мене і Костромська земля, і хотів би сердечно подякувати владі за труди, які вони несуть.

Але хорошого ніколи не буває достатньо. Якщо хтось скаже: «Ну ось, все гаразд», як колись багатій біблійний: «Душа, їж, пий, веселись, чого тобі ще треба?» (див. Лк. 12:16-21), — тоді і починається згуба. Тому, щоб розвивалася далі Костромська земля, потрібно ставити перед собою нові завдання, надихати людей на їхнє вирішення, закликати Боже ім'я і, постійно усвідомлюючи, що ми не все зробили, не лише доробляти, а й іти вперед. Думаю, тільки такий погляд на життя і може спонукати людей до постійного вдосконалення, якому немає кінця.

Ще раз хочу сказати, що був дуже радий побачити добрі зміни на Костромській землі. Ми летіли літаком, і я бачив поля в тому стані, в якому ще зовсім недавно вони не перебували. Чисте, красиве місто. І дай Боже, щоб на досягненнях, які вже зараз мають місце, ніхто не зупинявся — ні можновладці, ні народ, ні Церква. Ми разом працювали на славу Божу і задля процвітання нашої Батьківщини; але потрібна постійна динаміка — як я говорю, вгору і вперед. Чому нагору? Тому що, якщо розвиватися тільки по горизонталі, це означає жиром приростати. А нагору — приростати духом. Тому потрібно і вперед, і вгору, неодмінно! Це єдиний правильний вектор духовного, культурного та політичного розвитку Росії.

Ще раз дякую всім тим, хто попрацював над створенням усієї цієї чудової краси. Глибоко переконаний, що Господь не залишає і не залишить благодійників без Своєї милості. А на знак подяки до цього святого місця, до єпархії, до цього граду я хотів би подарувати цей дорогоцінний список Смоленської ікони Божої Матері «Одигітрія». З нею пов'язана дуже значна частина мого життя. Ще немовлям мене приносили до храму, де був чудотворний, шанований у Ленінграді список Смоленської ікони Божої Матері — церква Смоленської ікони Божої Матері на Смоленському цвинтарі. А потім Господь привів мене до міста Смоленська, де перебуває Смоленська Одигітрія, та, перед якою Кутузов молився на Бородінському полі і з якою був пов'язаний наш порятунок від навали об'єднаної Європи, коли ми здобули перемогу на полі бою, а потім дійшли і до Парижа. Нехай образ Одигітрії перебуває і на цій героїчній, славетній землі. Молячись перед ним, моліться за Батьківщину, про владу, але, можливо, особливо гаряча молитва має бути про Церкву і про віру нашого народу, бо, поки зберігатимемо віру в Господа, ми не зіб'ємося з правильного історичного курсу. А якщо спокусимося заради досягнення якихось мирських цілей, які часом здаються дуже привабливими, і забудемо про Бога, про віру наших предків, про те, що було в серцевині нашої національної самосвідомості, — не буде нам добра. Це добре відомо з історії. Вручаю образ Цариці Небесної для цього святого храму і сподіваюся, що, молячись перед ним, ви згадаєте і свого Патріарха, який ваших молитов дуже потребує. Бережи вас Господь!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Матеріали за темою

Голова Патріаршої комісії з питань фізичної культури і спорту освятив закладний камінь в основу храму благовірного князя Димитрія Донського, що будується, в Північному Бутові м. Москви

Відбулася робоча зустріч голови Фінансово-господарського управління з головою Ханти-Мансійської митрополії

У Москві збудують храм ветеранських організацій учасників бойових дій

На філіппінському острові Панглао закладено храм на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця»

27-30 жовтня відбувся Первосвятительський візит Святішого Патріарха Кирила до Санкт-Петербурзької митрополії

Святіший Патріарх Кирил: Немає місця в світі, яке було б таким близьким моєму серцю, як Васильівський острів

Святіший Патріарх Кирил відвідав Смоленський храм та каплицю блаженної Ксенії на Смоленському кладовищі Санкт-Петербурга

Патріарший візит до Санкт-Петербурзької митрополії. Відвідання Смоленського кладовища м. Санкт-Петербурга

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Филарета Московского

Патріарше слово після подячного молебню в Олександро-Невському скиті поблизу Передєлкіна

Патріарша проповідь у Неділю 24-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 23-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь после Литургии в храме иконы Божией Матери «Всех скорбящих Радость» на Большой Ордынке в Москве

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в праздник Казанской иконы Божией Матери после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 21-у по П'ятидесятниці після Літургії у Воскресенському храмі на Смоленському кладовищі Санкт-Петербурга

Патріарша проповідь у Неділю 20-у по П'ятидесятниці після Літургії в Покровському Хотьковому ставропігійному монастирі

Патріарше слово у день пам'яті святителів Московських після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь после Литургии в Троицком храме в подмосковной Коломне