Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю 24-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у Неділю 24-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
19 листопада 2023 р. 16:38

19 листопада 2023 року, в Неділю 24-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в Храмі Христа Спасителя в Москві. У центрі храму було встановлено освячену точну копію Годенівського хреста. Після богослужіння Святіший Владика виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні особлива подія, мої дорогі владики, отці, брати і сестри. У центрі храму знаходиться велика святиня нашої землі, названа Годенівським хрестом. Кажуть, десь на болотах був знайдений цей хрест, але тим дивовижніше — у такому місці зазвичай не зберігається ніщо, що здатне розкладатися, розпадатися на молекули. А Годенівський хрест невідомо скільки пролежав там, але був знайдений зовсім неушкодженим, і сьогодні ця велика святиня перед нами.

Звичайно, народне шанування Годенівського хреста почалося набагато раніше, ніж офіційне церковне поклоніння. Так завжди і буває, адже і канонізація святих відбувається не зверху, не указом від Патріарха та Синоду, а знизу, коли відбуваються чудеса, коли люди моляться тому чи іншому угоднику. Так і святі місця — люди приходять до цих місць і справді знаходять благодать, торкаючись святинь. Якщо джерело висохло, ніхто ж не піде з глечиком набирати воду — йдуть лише туди, де б'є джерело, або до доброї глибокої криниці. Ось і в духовному житті — святиня там, де благодать, там, де явні чудеса, коли відбуваються події, незрозумілі з погляду людських законів. Одужує вмираючий після того, як всі лікарі відмовилися його лікувати; поєднуються долі людські, які, здавалося б, вже ніколи не могли з'єднатися; виправляються життєві шляхи людей… Звичайно, людина далека від Бога намагається знайти пояснення, але ж не все можна раціонально пояснити. Так і диво Годенівського хреста зрозуміти неможливо, якщо не сказати: це явище благодаті і сили Божої. Ми так віримо і так знаємо, а тому й цей хрест сьогодні тут, у центрі нашої столиці.

Дякую сердечно Михайлу Михайловичу Іванову, який очолює православний рух, всім його соратникам, усім, хто брав участь у принесенні цієї святині до міста Москви. Відомо, що передбачається відвідування хрестом й інших місць, багато вже зроблено, і дай Бог, щоб усяке місце, куди приходитиме Годенівський хрест, супроводжувалося зборами багатьох і багатьох людей, які прагнуть дива в справжньому значенні цього слова. Не фокусу, а дива, тобто явлення Божої благодаті у нашому житті. А це так важливо, особливо хворим, тим, кого не вдається врятувати звичайними медичними засобами. Або сім'ям, що розпадаються, коли ще зберігається надія на возз'єднання. Засмученим батькам, які раптом починають усвідомлювати, що, незважаючи на велику увагу, турботу та матеріальні засоби, вкладені у виховання дитини, вона раптом обирає якийсь небезпечний шлях. Як важливо і для молоді, яка не завжди може критично оцінити траєкторію свого життєвого шляху, — знайти на самому початку цього шляху Божу допомогу.

Ось чому люди і притікають до святинь, що випромінюють чудеса. У кожного своє прохання, своє благання, своя скорбота чи своя радість, яку хочеться чи необхідно вилити перед святинею. І такою особливою святинею для всіх нас є Годенівський хрест, який перебуває сьогодні з Божої милості в центрі Москви, в центрі нашої Російської держави.

Ще раз висловлюю подяку всім тим, хто допоміг нам помолитися сьогодні перед Годенівським хрестом. Невипадково саме в цей важкий час, коли багато хто ополчившись на Русь Святу, бажає занапастити її, у нас є можливість помолитися перед цією святинею в столичному граді, і будемо возносити молитви за народ наш, за нашу Церкву, за нашу країну, за Президента нашого православного, за наше воїнство, на якому лежить особлива відповідальність за захист Батьківщини, на яку багато хто ополчився.

Завжди у важкі моменти історії наш народ вдавався до молитви перед святинями. Що таке Кремлівські собори? Це концентрація святинь, мощей, до яких приходили і великі князі, і царі, і народ, особливо у дні важких випробувань. Так і багато наших святинь у містах та селах, до яких приходять люди. І молитва виливається, тому що є непохитна віра в те, що благодать Божа, що виходить від святинь, здатна подолати гріх, неправду і всякий небезпечний розвиток життя, що може завдати духовної чи фізичної шкоди нам, близьким нашим чи всій Вітчизні.

І нехай допоможе нам Господь піднести молитву перед цим святим великим древом про наш народ, про Церкву нашу, про владу і воїнство і про кожного з нас, щоб благодать Божа, доторкнувшись до всіх нас, давала сили, здатність і можливість протистояти неправді, гріху, недобрим намірам, що від злих людей виходять, і йти благодатним, мирним і рятівним шляхом, який вказаний нам Самим Хрестом Господнім. Як говориться в одному стародавньому візантійському вірші, хрестом огороджуючись, піднесемо піснеспіви і молитимемося про все, що було сказано, особливо сьогодні, маючи можливість схилити коліна сердець і душ наших перед життєдайним древом чудотворного Годенівського хреста. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю 37-у по П'ятидесятниці після Літургії в Троїцькому храмі підмосковного Реутова

Патріарша проповідь у свято Стрітення Господнього після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 35-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в 15-ю годовщину интронизации после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Храмі Христа Спасителя у день відкриття XXXII Міжнародних Різдвяних читань

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Филипа Московського після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Патріарша проповідь у день свята Хрещення Господнього після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у Хрещенський святвечір після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в праздник Собора Пресвятой Богородицы после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патриаршее слово после великой вечерни в праздник Рождества Христова