Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у день свята Хрещення Господнього після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день свята Хрещення Господнього після Літургії у Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
19 січня 2024 р. 14:24

19 січня 2024 року, у день свята Святого Богоявлення — Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію та чин великого освячення води в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Дорогі владики, отці, брати і сестри, всіх вас щиро вітаю з великим святом Богоявлення!

Господь явився світові — ось що означає Богоявлення. І в давнину було лише одне свято Богоявлення, до якого входило святкування та події Різдва Господнього у Віфлеємі, та Його явлення світу на берегах річки Йордан. Так тривало досить тривалий час, але потім було ухвалено рішення розділити ці два святкування. У цій традиції ми і святкуємо сьогодні єдину подію — явлення Бога людям в Ісусі Христі, Спасителі нашому.

Подія Богоявлення, як жодна інша, змінила хід людської історії. Звичайно, світські історики можуть заперечувати цю тезу, але це дуже важко, бо жодна інша історична подія не спричинила таких наслідків для життя особистості, суспільства та й усієї людської родини. Все, що Господь приніс у світ Своїм словом, Своїм життям, Своїми стражданнями, Своєю смертю, Своїм Воскресінням, стало невід'ємною частиною загальнолюдських цінностей. Напевно, і цінностей цих не було б, якби не прийшов у світ Спаситель.

Багато хто не визнає Спасителя через інший релігійний вибір або, як ми говоримо, через незнання, забуття, малодушність чи кам'яне нечуття, але сам факт пришестя у світ Спасителя і величезний вплив цієї події на всю подальшу історію неможливо оскаржити. Жодна інша історична подія не змінила так людину, суспільство, державу, культуру — все те, що і створює наше з вами життя, і особисте, і суспільне.

Подія Богоявлення, пришестя в Господній світ має давати кожному з нас величезні духовні сили, здатність долати труднощі нашого життя. Адже кожен з нас має проблеми — великі та маленькі, особисті, сімейні, пов'язані з професійною діяльністю, — і це нас пригнічує, а іноді робить нас нещасними. Але у світлі пришестя у світ Спасителя всі ці проблеми стають мікроскопічними. Вони нас хвилюють, іноді через ці обставини диявол руйнує наш внутрішній світ, але кожному християнину треба пам'ятати, що Господь прийшов у світ, і Він із цього світу нікуди не пішов, Він є Святим Своїм Духом.

Щоразу, коли ми причащаємося Тіла і Крові Спасителя, ми реально з'єднуємося з Ним. І це не обряд, не звичай — це велика таємниця з'єднання Божественного з людським, яку ми називаємо Таїнством Святої Євхаристії. І кожен із нас, причастившись Тіла і Крові Спасителя, несе в собі частинку Божественного життя.

Ось чому потрібне особливе ставлення до прийняття Святих Христових Таїн. Іноді ми не цілком гідно приступаємо до Святої Чаші і причащаємося не на спасіння душі, а на суд і засудження. Тому щоразу, коли ми маємо намір приступити до причастя, ми дійсно повинні усвідомити свої гріхи, сповідувати свої помилки, примиритися з ближніми, очистити, наскільки ми можемо свою волю, свої почуття, наше внутрішнє життя. І причащатися Христових Таїн з трепетом, радістю, з усвідомленням того, що ми причащаємося Самому Божественному Спасителю Господу нашому Ісусу Христу.

Все те, чого ми навчаємось через такі події, як Різдво Христове та Його Богоявлення, має допомогти нам з вами відкрити справжню перспективу нашого життя, справжній його зміст. Ми часто думаємо про вирішення повсякденних проблем: у когось вони дуже великі, як у політиків, у когось не такі великі, а у когось зовсім маленькі, на рівні особистих та сімейних справ, але насправді все це дуже важливі для нас питання та справи. Але все, з чим ми стикаємося, особливо коли це викликає напруження внутрішніх сил і затьмарює нашу душу, має долатись насамперед вірою в те, що Господь прийшов до нас, Він разом з нами, а тому у нас завжди є Захисник. Навіть коли нас у чомусь звинувачують чи кривдять люди набагато сильніші за нас, у кожного з нас є Захисник — Господь.

Тільки ми повинні вміти приваблювати Його силу своєю молитвою і своєю вірою — не суєтною, не забобонною, а щирою, чистою вірою і переконаністю в тому, що Господь є Господь історії, Господь є Господь всього Всесвіту, Він над усіма. І, звертаючись до Нього, ми звертаємося до найсильнішого захисту, до найсильнішого заступництва.

Щоправда, іноді наші звернення до Господа настільки суєтні, такі дрібні, що, можливо, й не варто було б до Бога з ними звертатися. Але знов-таки, адже це питання того, як людина їх сприймає. Іноді й найменша складність раптом стає проблемою, що терзає душу, порушує внутрішній світ, створює конфлікти з іншими. І коли ми просимо Господа позбавити нас цих спокус, вилікувати нашу скорботу, то навіть прохання про небагато що може обернутися значними добрими наслідками для нашого життя.

Сьогоднішній день особливий — день Богоявлення, день, коли Господь відкрив Себе як Трійця Єдина і Нероздільна Своїм учням, а через них — усьому людському роду. І тому будемо сьогодні особливим чином просити Господа, щоб Він перебував з нами, щоб не залишав нас за наші гріхи, за нашу малодушність, зневіру або, як я нерідко говорю, за скам'янілее нечуття, коли ми перестаємо взагалі щось відчувати, крім нашої особистого болю та своїх особистих проблем.

Нехай допомагає нам Господь підніматися від сили до сили, зміцнюватися у вірі, зміцнюватись у молитві і за самих себе, і за своїх рідних, близьких, за Вітчизну нашу, за владу, за воїнство, за всіх тих, хто особливо потребує нашої молитви. І віримо, що Господь, що зійшов до роду людського, що втілився від Пречистої і Пренепорочной Діви Марії, хрестився у водах Йордану, вступив на шлях служіння, що піднявся на Голгофу, помер тілесно і воскрес як Бог, перебуває з нами.

А якщо з нами Бог, то яка ж сила може подолати нас? Наскільки важливо, щоб Господь справді був із нами! Але є лише одна можливість забезпечити присутність Бога у нашому житті — це наша віра. І тому сьогоднішній день, як, можливо, ніякий інший, закликає нас зміцнитися у вірі, благочесті, переосмислити якісь моменти у своєму житті, дати оцінку тому, що є реально гріховним та обтяжує нас.

Хай допоможе нам Господь саме таким чином підносити сьогодні наші молитви до Всевишнього Творця, Який у Синові Своєму явив нам образ смирення, лагідності та жертовності. І нехай збереже нас Господь від усякого зла, від усяких спокус, а Вітчизну нашу від усяких ворогів зовнішніх і внутрішніх, особливо зараз, у досить непростий час, через який ми всі проходимо. Нехай благодать, почерпнута нами в таїнстві Хрещення, перебуває з нами, зміцнюючи наші немічні сили і даруючи надію на вічне життя. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю 5-у Великого посту після Літургії у храмі Чуда Архангела Михаїла в Хонех у Братєєві м. Москви

Патріарша проповідь в Неділю 4-у Великого посту після Літургії у храмі Казанської ікони Божої Матері в Лосиноострівській м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в праздник Благовещения Пресвятой Богородицы в Благовещенском соборе Московского Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 2-гу Великого посту після Літургії у Володимирському храмі в Тушині м. Москви

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові