Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Неділю 37-у по П'ятидесятниці після Літургії в Троїцькому храмі підмосковного Реутова

Патріарша проповідь у Неділю 37-у по П'ятидесятниці після Літургії в Троїцькому храмі підмосковного Реутова
Версія для друку
18 лютого 2024 р. 16:37

18 лютого 2024 року, в Неділю 37-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в підмосковному Реутові. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви проголосив проповідь.

Дякую Вам сердечно, владико митрополите, за Ваші добрі слова, за пам'ять про моїх батьків і про діда, які справді були сповідниками. Батько був ув'язнений і на засланні не так довго, а дід дуже довго, але ніколи не був зламаний. І єдина вимога, яку до нього пред'являла радянська влада, — це відмовитися від Патріарха Тихона і приєднатися до оновленців, проте цього не сталося. А 30-ті роки застали діда на Колимі, звідки вже нікого не повертали, вважаючи, що в'язні самі відійдуть у інший світ. Але дід не відійшов у інший світ, він повернувся і у віці 72-х років прийняв священний сан. Ще раз дякую за пам'ять про моїх найближчих родичів; впевнений, що їхніми молитвами Господь і сьогодні допомагає мені виконувати моє служіння.

Сьогодні ми згадували Закхея-митаря. На нашу думку, це митний чиновник; митарня — це митниця в перекладі зі слов'янської на російську. А робота на митниці розвивала в людях не найкращі якості, бо ці чиновники були практично безконтрольними. Вони самі визначали розмір податку за товар, що провозився, і збагачувалися, в більшості випадків абсолютно безчесно, оббираючи тих, хто проїжджав через митницю. Закхей і був таким митарем, таким митним працівником і, звичайно, чинив так само, як і решта.

Але дивним чином Господь обрав цю грішну людину — по-перше, щоб вона змінилася, але ще й для того, щоб про неї дізнався весь світ. Протягом двох тисяч років усі знають про Закхея — за тими словами, які він сказав Спасителеві, коли засоромився від свого життя та своїх дій. Закхей просив Господа, щоб Він пробачив його, і пообіцяв віддати кожному, кого образив, набагато більше, ніж взяв.

Іноді люди, які мають владні повноваження, переоцінюють своє значення — бо багато хто їм підкоряється, багато хто від них залежить, — і втрачає критичне ставлення до самих себе. Ось найбільший гріх людини у владі — коли голова починає паморочитись, і вона пов'язує своє становище не стільки з тим, що посідає певне місце, а з особистістю. І ми знаємо, що у людей, які підкоряються такій життєвій логіці, розвивається безліч вад.

Тому сьогоднішнє євангельське читання є дуже повчальним. Насамперед стосовно тих, хто у владі, особливо для тих, хто має владу стягувати з громадян кошти. Ця робота потребує особливої внутрішньої сили, особливої чесності. Нерідко виникають спокуси, і багато хто беруть, що гріха таїти, а якщо раз узяв, два взяв, то й якась життєва позиція з'являється: а чому б ні, інші ще гірші, ніж я... Але в сьогоднішньому читанні ми чули про митного чиновника, який після зустрічі з Господом радикально змінив своє життя і промовив чудові слова: кого образив — усе поверну, віддам набагато більше, ніж взяв.

Проте приклад Закхея стосується не лише тих, хто має якісь владні повноваження, особливо в галузі фінансів. Це взагалі картинка із нашого життя. Адже той, хто сильніший, хто значніший, хто більш впливовий, нерідко користується привілеями свого становища, і не завжди бездоганно з моральної точки зору. Сьогоднішня розповідь — насамперед про тих, хто має владу над іншими та не завжди безкорисливо її здійснює. Але як Закхей приніс покаяння і був прощений Господом, так і кожен, хто грішить, ображаючи інших заради власного матеріального благополуччя, повинен, відштовхуючись від євангельського прикладу, подумати і про своє життя: а чи не настав час розвернутися в правильний бік, як це зробив Закхей?

Нерідко той, хто має більше сили, більше впливу, будує свої відносини з підлеглими, щоб мати для себе певну вигоду, хай навіть нематеріальну. Тому сьогоднішня розповідь і про те, що ніяке службове становище не звільняє людину від моральної відповідальності перед іншими людьми та від відповідальності перед Богом. Людина може посідати будь-яке становище, але повинна пам'ятати, що навіть якщо вона — над іншими, то над нею — Бог, безпристрасний Суддя.

Тому розповідь про Закхея є дуже актуальною для всіх часів і для всіх народів. Дай Бог, щоб цей приклад і нашим сучасникам допоміг зорієнтуватися в простих, здавалося б, але водночас важких ситуаціях, коли прагнеш діяти відповідно до Божої правди та Божої вказівки. У будь-якому такому разі людині доведеться наступити на себе, обмежити свої потреби, бажання, чи то матеріальні чи політичні. Дай Боже, щоб приклад Закхея був переконливим для наших сучасників. Для цього, звичайно, кожен повинен приміряти на себе цю історію із Закхеєм і запитати себе: якщо я голова сім'ї — як я ставлюся до дітей, до дружини? Якщо начальник — як я ставлюся до своїх підлеглих? Це зовсім не означає, що історія Закхея закликає всіх бути м'якотілими — зовсім ні! Це не відмова від своїх службових повноважень, це не спроба зробити благо іншим за рахунок прийнятих на себе службових зобов'язань. Ця розповідь — зовсім про інше. Про те, що хоч би яке людина мала становище, вона ніколи не повинна забувати, що спасається перед Богом не своїм службовим становищем, не своєю зарплатою, не своєю владою, а виключно виконанням Божого закону. І нехай допомагає всім нам Господь — і світським, і духовним — усім, у кого є якесь начальство, частіше згадувати Закхея і відповідно до мудрості цієї євангельської розповіді влаштовувати своє власне життя.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю 5-у Великого посту після Літургії у храмі Чуда Архангела Михаїла в Хонех у Братєєві м. Москви

Патріарша проповідь в Неділю 4-у Великого посту після Літургії у храмі Казанської ікони Божої Матері в Лосиноострівській м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в праздник Благовещения Пресвятой Богородицы в Благовещенском соборе Московского Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 2-гу Великого посту після Літургії у Володимирському храмі в Тушині м. Москви

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові