Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила після освячення храму Усікновення глави Іоанна Предтечі в Братєєво

Слово Святішого Патріарха Кирила після освячення храму Усікновення глави Іоанна Предтечі в Братєєво
Версія для друку
23 вересня 2012 р. 19:00

23 вересня 2012 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив велике освячення храму Усікновення глави Іоанна Предтечі в Братєєвому — першого храму, спорудженого в Москві в рамках «Програми-200». Після закінчення чину освячення та Літургії Предстоятель Руської Церкви звернувся до присутніх із Первосвятительським словом.

Ваше Високопреосвященство, владико Арсенію! Ваше Преосвященство, владико Тихоне! Вельмишановний отче Олегу! Дорогі отці, браття й сестри! Шановний Георгію Вікторовичу, префекте Південного округу града Москви! Дорогі отці, браття й сестри!

Я хотів би всіх вас сердечно привітати з великою подією в житті міста Москви і всієї Росії. Розпочата три роки тому програма будівництва 200 храмів, яка здійснюється милістю Божою незважаючи на багато обставин, — складних, гріховних, суєтних, — увінчалася вже на цьому етапі освяченням першого храму — Усікновення глави Іоанна Предтечі в Братєєвому. Чудовий величний храм, який був задуманий ще до початку «Програми-200», споруджено саме в рамках цієї програми, що допомогло вирішити безліч різного роду проблем, які раніше стояли на шляху його творення. Я вже висловив свою подяку отцю Олегу і на завершення свого слова висловлю подяку всім тим, хто тут особливо потрудився.

А зараз я б хотів звернути вашу увагу на сьогоднішній день, який згідно з церковним Статутом називається неділею перед Воздвиженням. Неділя у перекладі зі слов'янської на російську — воскресіння; отже, йдеться про воскресіння перед святом Воздвиження Чесного й Животворящого Хреста Господнього. Апостольське і євангельське читання (Гал. 6:11-18; Ін. 3:13-17) сьогодні присвячуються Хресту — але не Розп'яттю, як це буває у Велику п'ятницю, а змісту того, чим є Хрест для життя світу, для життя всього людського роду. Так, у Посланні до галатів апостол Павел говорить: «Я не бажав би хвалитися, хіба тільки Хрестом Господа нашого Ісуса Христа, яким для мене світ розп'ятий, а я для світу».

Ми часто прочитуємо вражаючі за своїм значенням слова, що містяться в Новому Заповіті, наполовину, на чверть, а іноді взагалі не вникаючи в зміст, — слова настільки глибокі, що навіть люди, що живуть поза Церквою, можуть, читаючи їх, зрозуміти, чим є Хрест Христовий. Нагадаю вам, що праворуч і ліворуч від Спасителя були розіп'яті розбійники — люди, що дійсно тяжко переступили закон, що були судимі за законом і підлягали смертній карі. І розбійник, який був праворуч від Христа Спасителя, зовсім незрозумілим, незбагненним по-людськи чином — адже він був розбійник, а не пророк — побачив у Господі Ісусі Сина Божого. Зрозуміло, коли апостоли на горі Фавор побачили преображенного Спасителя у славі, у світлі. Зрозуміло, коли вони побачили Його воскреслим, коли Він через стіну пройшов у кімнату, де вони були зібрані, і сказав їм: «Мир вам». Зрозуміло, коли вони бачили, як Він піднімається на небо. Але як це могло бути в момент приниження, коли, здавалося, все закінчено і ніякий це не Син Божий, ніякий не пророк, а нещасний проповідник, який намагався сказати людям щось добре, значне, навіть зцілював людей і воскрешав, — але де ж тепер Його сила? От Він висить на хресті — побитий, принижений, ображений, більш того, вмираючий! Ніякої перемоги — тільки поразка! Але в приниженому, розіп'ятому Спасителеві розбійник, що був праворуч, побачив Сина Божого і сказав Йому: «Пом'яни мене, Господи, коли прийдеш у Царство Твоє».

За всю історію роду людського не було такого сповідання Господа Спасителем і Сином Божим і, напевно, не буде. Свій власний біль — адже він страждав так само, як Спаситель, — мав закрити йому очі на будь-яке прозріння, на будь-яку милість, на будь-яке добре слово, що і сталося з його товаришем, що висів ліворуч від Христа. Той хулив Його і говорив: «Ти, який так багато зробив, спаси Себе, а заразом і нас». Взагалі, природна логіка: якщо Ти всемогутній, якщо Ти зцілював, якщо Ти воскресив, так давай зараз вияви Свою силу, і ми разом з Тобою зійдемо з хреста і спасемося... Господь простив розбійника, що був праворуч, і сказав: «Нині будеш зі Мною в раю». І нічого не сказав, що той, хто ліворуч, гинув фізично і гинув духовно.

На Хресті була явлена правда, яку нездатний був у ту мить побачити ніхто — ні Пілат, ні Ірод, ні навіть ті, хто стояв біля Хреста. Навіть апостол Іоанн, який стояв біля Хреста, у той час, напевно, не розумів. На Хресті на Голгофі була явлена правда Божа, і розбійник, що праворуч, виявився виправданим, хоча був розбійником, а той, що ліворуч, — засудженим. І цей дивовижний суд Хреста відображений у нашому руському розп'ятті, коли нижня перекладина праворуч піднята вгору, а ліворуч опущена: Хрест як терези, як міра правосуддя, як міра добра і зла, як міра істини.

Що ж означають ці чудові слова апостола Павла, які ми сьогодні чули: «Для мене світ розп'ятий Хрестом, а я для світу»? Якби він сказав, що на Хресті розп'ятий світ, тоді кожен би з нас зрозумів, що на Хресті розп'яті гріхи світу. А що означає «світ розп'ятий Хрестом»? Означає тільки одне, що через Хрест світові дано відрізнити добро від зла і правду від брехні. І якщо світ не відрізняє добро від зла, застосовуючи цей чудотворний, сповнений стражданнями Самого Бога критерій, але живе своїм розумом, формулює свої мірила добра і зла, створює свої ідеології від щонайзаумніших, філософських, до найпростіших, прозаїчних, споживацьких ідеологій похоті, гріха, то світ розпинається Хрестом. Тому що в Хресті — остаточна правда, яка так само незрозуміла сьогодні багатьом, як незрозуміла була розбійникові ліворуч, як незрозуміла була римським воїнам, які стояли біля Хреста, — вони не бачили цієї правди і не могли нічого побачити, крім стікаючого, зраненого, приниженого Чоловіка.

От і сьогодні дуже багато хто, дивлячись на Хрест Христовий, нічого не бачать, окрім того, що хтось про Хрест розповідає як про таку собі казку, про оману чи про те, що Хрест нічого не приніс світові і що Церква, яка покликана проповідувати про Хрест світові, не відповідає цій проповіді: і священики погані, і не на таких машинах їздять, і не те роблять... Скільки всього говориться, щоб людина відвернула свій погляд від Хреста Господнього, щоб сказала у кращому разі: «не знаю, що означає Хрест», а в гіршому: «і знати не хочу».

«А для мене, — говорить апостол, — світ цей має на собі печать Хреста як великого мірила Божої правди». І як співзвучні з цим слова Євангелія від Іоанна, які ми теж сьогодні чули і які, звичайно, стосуються змісту та значення Голгофської Жертви: «Не для того Бог послав Сина Свого у світ, щоб судити світ, але щоб світ був врятований через Нього». І Хрест — це не відбиток страждань, це не знак суду, а символ спасіння, тому що кожен, хто приймає Хрест як мірило правди і приймає у своє серце подвиг Христа Спасителя, той разом із розбійником, із тим, що був розіп'ятий праворуч, має велику надію почути від Господа: «Зі Мною будеши в раї». І ця чудова неділя перед святом Воздвиження Хреста Господнього дає нам гостроту духовного зору, щоб бачити, що відбувається з нами, зі світом, з родом людським, докладаючи до цієї картини Хрест Христовий. Саме тому і відкрито було у видінні «сим победиши» рівноапостольному Костянтину, за якого християни отримали свободу. До того ж малася на увазі не тільки перемога Костянтина над Максентієм, не тільки перемога християнства як суспільної інституції — малася на увазі та сама перемога, про яку ми сьогодні говоримо. «Сим победиши» — Хрестом переможеш! Бо якщо дотримуєшся того, куди вказує Хрест, то йдеш шляхом правди, отже шляхом спасіння, а спасіння — це і є перемога людини над будь-якою неправдою і над будь-яким злом силою благодаті Божої.

Я всіх вас сердечно вітаю з цим чудовим днем і радію, що саме сьогодні мав можливість разом з вами звершити освячення цього першого з 200 московських храмів — у чудовому районі Москви, у Братєєвому. Я хотів би на згадку про сьогоднішнє освячення храму піднести Казанську ікону Божої Матері. Нехай вона перебуває в цьому храмі і нагадує всім вам, і вашим дітям, онукам і наступним поколінням, про ту чудову історичну подію, учасниками і свідками якої ми були сьогодні.

Я також хотів би висловити свою сердечну подяку тим людям, чиїми матеріальними жертвами, добротою серця було споруджено цей храм. У його будівництві брали участь тисячі й тисячі людей. Дехто жертвував дуже багато, а дехто стільки, скільки міг, але перед Богом жертва кожного є духмяною, бо гроші ці були пожертвувані не на будівництво чогось, чим люди б просто насолоджувалися в цьому житті, а на будівництво будинку Божого, у якому благодать сходить на віруючих людей і де ми можемо підносити до Престолу Всевишнього свої молитви.

Ще раз всіх вас, мої дорогі, вітаю зі святом, з недільним днем; причасників — з прийняттям Святих Христових Таїн. Молитвами святого пророка, Предтечі й Хрестителя Іоанна, найбільшого з народжених жінками, як про нього було сказано Самим Христом, Господь нехай управить наше життя до спасіння і дарує мир, радість у серці, здоров'я і благополуччя кожному. Нехай береже вас Господь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Виступ Святішого Патріарха Кирила на позачерговому соборному з'їзді Всесвітнього руського народного собору

Вітання Святішого Патріарха Кирила з нагоди Дня військ національної гвардії Росії

Патріарше вітання настоятельці Покровського Хотькового монастиря ігумені Олімпіаді (Барановій) з 40-річчям чернечого постригу

Патріарше вітання наміснику Ніколо-Угреського ставропігійного монастиря ігумену Мефодію (Зінковському) з 25-річчям чернечого постригу

Патріарше вітання єпископу Сергієво-Посадському Кирилу з 25-річчям чернечого постригу

Співчуття Предстоятеля Єрусалимської Православної Церкви у зв'язку з терористичним актом у «Крокус Сіті Холі»

Вітання Святішого Патріарха Кирила з нагоди Дня працівника культури Росії

Співчуття Блаженнішого Архієпископа Охридського і Македонського Стефана у зв'язку з терористичним актом у «Крокус Сіті Холі»

Слово Святішого Патріарха Кирила при врученні архієрейського жезла Преосвященному Алексію (Турікову), єпископу Раменському

Звернення Святішого Патріарха Кирила з нагоди 25-ї річниці початку агресії НАТО проти Югославії