Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Філарета Московського після закінчення Літургії в Храмі Христа Спасителя

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті святителя Філарета Московського після закінчення Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
2 грудня 2012 р. 17:22

2 грудня 2012 року, в неділю 26-ту після П'ятидесятниці, день пам'яті святителя Філарета, митрополита Московського, Святіший Патріарх Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя, де знаходиться рака з мощами святителя Філарета.

Після Літургії Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із проповіддю.

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства! Високоповажні отці — клір міста Москви, матушки ігумені, отці, брати й сестри!

У цю 26-ту неділю після П'ятидесятниці ми святкуємо пам'ять святителя Філарета, митрополита Московського. Сьогодні ви вже чули про його надзвичайний життєвий шлях, про його обдарування, таланти та про ті різноманітні праці, які ніс він на чолі Церкви чільного града Москви і як святитель землі Руської. Багато сучасників, схиляючи голову свою перед великими талантами й здібностями святителя Філарета, називали його просвітителем. Він дійсно був просвітителем, тому що як натхненний проповідник і церковний письменник, як мудрий святитель, як талановитий вчений, як чудовий поет і літератор він справляв величезний просвітницький вплив на тодішнє суспільство і на весь народ.

Але ми знаємо, що й інших людей називали в історії просвітителями. І якщо оцінити діяльність тих просвітителів, то виникає більше питань, ніж відповідей, про те, до яких наслідків призвели плоди їх просвіти.

Очевидно, слово «просвіта» вживається стосовно тих, хто дає якісь нові знання, хто відкриває перед людьми невідоме для них, хто залучає їх до якихось скарбів — інтелектуальних і духовних. Як же розібратися, у чому відмінність між святителем Філаретом — дивовижним богомудрим просвітителем, і, не називаючи імен, тими «просвітителями», що створили більше проблем, ніж їх вирішили?

Сьогоднішнє читання з Послання святого апостола Павла до єфесян (Єф. 5:8-19) допомагає нам відповісти на питання про те, що є справжньою просвітою. Звертаючись до Єфесян, він говорить: «брати, будьте синами світла, випробовуйте, що приємне для Господа, і не беріть участи в неплідних ділах темряви, а наповнюйтесь Духом». У цих словах — відповідь на питання, яке я зараз поставив.

Світло й темрява, сини світла й безплідні справи темряви... Що таке світло і темрява в біблійному сенсі? Це якісь видимі, зрозумілі для людини образи, якими позначаються добро і зло. Світло — це добро, а темрява — це зло. Але це не тільки метафори. Ми знаємо, що на початку творіння всесвіту «створив Бог світло» (див. Бут. 1:3). Нічого не було — була тьма. Не було життя, не існувало космосу, не існувало нічого — була тьма. І Бог створив світло. Вчені називають цю мить Великим вибухом, появою енергії. Ми в Церкві такими науковими категоріями не оперуємо, хоча й знаємо про них. Але світло — це дійсно енергія, без якої не може існувати всесвіт.

А що ж тоді темрява? Якщо світло — це життя, то темрява — це небуття, темрява там, де немає світла. І якщо під образом світла слово Боже говорить нам про добро, то під образом темряви говорить про зло.

Здавалося б, абсолютно очевидні речі: добро й зло. До недавнього часу ні в кого не виникало питань, що є добро, а що — зло, тому що впродовж тисячоліть люди зберігали у своїх серцях те, що Бог їм вклав — здатність відрізняти добро від зла. Згубність, спокусливість, небезпека віку цього полягає в тому, що люди перестають розрізняти добро й зло. Тепер з'явилося нове уявлення, що вільна людина сама визначає, що є добро, а що — зло. Немає ніякого об'єктивного критерію, ніякого об'єктивного мірила добра й зла — основою, началом усього є людина.

І ми бачимо, що відбувається. Те, що ще вчора вважалося святим, непорочним, що захищалося усією потужністю культури, літературою, образотворчим мистецтвом, поезією, сьогодні розтоптується, знищується, піддається осміянню, і гріх виставляється як якась чеснота чи, принаймні, як рівна чесноті модель поведінки. І цей потік, руйнівний потік, що змітає кордони між добром і злом, приноситься до кожної домівки через засоби масової інформації, і ми знаємо, наскільки небезпечним є цей рух до серця й розуму людей.

Як же нам розрізнити в наші смутні часи, де добро, а де зло? Можливо, у часи апостола Павла розрізнити було легше? Якби було легше, то, напевно, він не сказав би Єфесянам: «Випробовуйте, що приємне для Господа». Це ключові слова. Добро є те, що приємне Богові. Бог і є абсолютний, вічний і незмінний критерій істини, правди і розрізнення добра й зла; і для того щоб зло перемогло, потрібно Бога скинути. Вже століттями, якщо не тисячоліттями, триває ця боротьба з наріжним каменем існування людської цивілізації. Якщо Бога буде скинуто, то не буде розрізнення добра й зла, і те, що вчора було злом, сьогодні назвуть добром. Те, що вчора заборонялося людськими законами, сьогодні законами буде дозволятися й заохочуватися — тільки Бога треба знищити.

«Випробовуйте, що приємне для Господа, і не беріть участи в неплідних ділах темряви». Темрява — це небуття, це відсутність життя. А там, де темрява опиняється разом зі світлом, там темрява стає руйнівною силою, спрямованою на те, щоб знищити життя світу, знищити Боже творіння. І якщо ми беремо участь у неплідних ділах темряви — неплідних, бо ніякого плоду немає, є лише руйнування, — ми йдемо проти волі Божої.

«Наповнюйтесь духом». Що означає наповнитися духом? Є таке поняття — «наснага», його синонімом є інше слово — «ентузіазм». Наснага, внутрішня енергія, сила... Ніщо не може дати людині реальну силу, як тільки Дух Святий. Ми знаємо, як люди намагаються надихнути себе веселощами, алкоголем, наркотиками, багатством, насолодою владою. Але все це так швидко минає, а якщо не минає, то руйнується й розтрощується разом із людською особистістю. А справжня духовна творчість, усяка творчість, має в основі дію духу, навіть якщо людина не до кінця це розуміє. І для того щоб мати енергію творення, енергію добрих справ, енергію життя згідно з Божим законом, ми повинні надихатися, наповнюватися Духом Святим. Без цього одухотворення Духом Святим ми будемо нездатні відчувати, що приємне для Господа. Ми будемо не в змозі не брати участі в неплідних ділах темряви.

Святитель Філарет, будучи просвітителем, відчував, що є приємним для Господа. Він не брав участі в неплідних ділах темряви — він наповнювався духом, він мав велику внутрішню енергію, яка входить у людину через дію Святого Духа. Він не просто відрізняв добро від зла, але, як святитель Божий, він допомагав людям бачити ці межі; більш того, допомагав виховувати себе в добрі та боротися зі злом.

Слово «просвіта» («просвещение») по-російськи пишеться через «е» — від слова «світло» («свет»). Але його можна було б написати і через букву «я» — від слова «святість», тому що справжня просвіта — це святість, це залучення до добрих справ, це пізнання Божественних шляхів, це сповнення Духом Святим. І сьогодні, згадуючи пам'ять святителя Філарета, його велику святительську і Первосвятительську діяльність, одночасно вдумуючись у слова — приголомшливі слова апостола Павла, спрямовані до Єфесян, — ми можемо і для самих себе відкрити дещо дуже важливе, що дозволить нам завжди мати розуміння й силу залишатися синами світла, випробовувати те, що приємне для Господа, не брати участі в ділах темряви і наповнюватися Духом Святим. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Інші статті

Патриаршая проповедь в день отдания праздника Богоявления после Литургии в Александро-Невском скиту

Патріарша проповідь у Неділю за Богоявленням після Літургії в Олександро-Невському скиті

Патріарша проповідь у Хрещенський святвечір після Літургії в Олександро-Невському скиті

Патриаршая проповедь в день памяти преподобного Серафима Саровского после Литургии в Александро-Невском скиту

Патриаршая проповедь в Неделю по Рождестве Христовом после Литургии в Александро-Невском скиту

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после великой вечерни в праздник Рождества Христова

Патриаршая проповедь в Рождественский сочельник после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила перед молебнем на новоліття

Патріарша проповідь у Неділю 27-у по П'ятидесятниці після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Олександра Невського після Літургії у Храмі Христа Спасителя