Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у свято Хрещення Господнього в Богоявленському кафедральному соборі м. Москви

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у свято Хрещення Господнього в Богоявленському кафедральному соборі м. Москви
Версія для друку
19 січня 2014 р. 17:58

19 січня 2014 року, у свято Хрещення Господнього, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію свт. Василія Великого та чин великого освячення води в Богоявленському кафедральному соборі в Москві. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із словами проповіді.

Усіх вас, дорогі владики, отці, брати й сестри, сердечно вітаю з великим дванадесятих святом Богоявлення Господнього.

«Нині явилася Божа благодать», — говорить у посланні до учня свого апостол Павел. І невипадкові ці слова, бо благодать Божа через народження, хрещення, життя, страждання, смерть і воскресіння Спасителя зведена на рід людський. Під благодаттю ми маємо на увазі частину Божественного життя, Його силу і Його енергію — ця сама Божественна енергія і зійшла на рід людський через Господа Ісуса Христа.

Ми знаємо, що й до пришестя у світ Спасителя благодать Божа вибірково, за молитвами особливо натхненних мужів, за невимовним Божественним Промислом відображалася навіть на матеріальних предметах. Відомо, що саме так був наділений благодаттю жезл Аарона, брата Мойсея: він розцвів, ставши для єврейського народу, що рятувався втечею з Єгипту, символом і знаком, що особлива сила Божа почиває на Мойсеї та Аароні (Числ. 17). А хіба не була явленням Божої благодаті манна, якою живився вибраний рід протягом сорока років подорожі по пустелі? І потім, коли за велінням Божим було створено перший старозавітний храм — скинію, там у святая святих, в особливому відділенні скинії, було поміщено ковчег заповіту, де зберігалася манна, послана з неба, і розквітлий жезл Аарона.

І Старий Заповіт, і особливо Завіт Новий сповнені безліччю яскравих прикладів того, як благодать Божа, Божественна енергія, яка живить весь всесвіт, але насамперед звернена до людей, сходила на людей за посередництвом предметів. Так отримували зцілення ті, хто лише торкався краю одягу Спасителя. Зцілювалися ті, на кого падала тінь апостола Петра, що проходив поруч. Зцілювалися від дотику хусток, частинок одягу, зцілювалися за допомогою інших фізичних предметів, у тому числі водою, адже саме так ще за часів пророка й Предтечі Хрестителя Іоанна від гріховної скверни у водах Йордану освячувалися люди.

Інакше кажучи, у нашому світі і в нашому житті все є взаємопов'язаним — духовне й матеріальне, і ми знаємо точно, що без Божественного начала і Божественної сили не може існувати матеріальний світ. Господь посилає Свою благодать на все — на весь космос, на живе й на неживе, але особливим чином Він спрямовує Свою благодать на предмети, пов'язані з релігійним досвідом людей. Ми знаємо про існування чудотворних ікон, ми знаємо про існування чудотворних предметів. І сьогодні ми всі з вами були співучасниками таїнства великого освячення води, коли вода — фізичний предмет, хімічна субстанція — пронизується благодаттю Божою, не втрачаючи своїх матеріальних властивостей, але набуваючи особливої духовної властивості. Інакше кажучи, весь багатотисячолітній релігійний досвід людей свідчить про те, що Божественна сила діє не тільки безпосередньо на свідомість, розум, волю або фізичні сили людини, але й передається через предмети, які Богом обираються для того, щоб бути сховищами, що роздають благодать.

«Ми особливо відчуваємо силу благодаті Божої, що виходить від священних предметів тоді, коли стикаємося із загальнохристиянськими святинями. Цього року милістю Божою зі Святої гори Афон до нас привезено Дари волхвів — велику святиню, яка з перших днів існування християнства зберігалася спочатку в сім'ї Діви Марії та Іосифа Обручника, а потім в Єрусалимській християнській общині. Ця велика святиня, якої торкалися руки Самого Спасителя і Його Пречистої Матері, насичена Божественною благодаттю, і вона віддає благодать людям протягом двох тисяч років. Усі православні люди знають, якою є сила справжньої святині, на якій почиває Божественна благодать, і багатотисячні черги, що збиралися в нашому граді і в Петербурзі, і ще будуть збиратися в Мінську та в Києві, свідчать про палку віру людей у те, що через ці священні предмети, привезені до нас для поклоніння, благодать народженого у Віфлеємі Спасителя передається тим, хто з вірою їх торкається.

Завжди були, є і будуть люди, які не вірять у Бога і для яких все те, про що ми говоримо, не існує. Не тому, що вони можуть довести зворотне, а просто тому, що їм не дано повірити до якогось моменту їхнього життя, адже віра є Божим даром. Те, що ці люди не визнають святинь, — зрозуміло. Але скорботою наповнюється серце, коли люди, які називають себе православними, уподібнюють ідолопоклонникам своїх братів і сестер по вірі, які багато годин стоять для того, щоб вклонитися святиням. Тут вже не можна сказати, що ці люди не знають вчення Церкви, що вони не знають тих прикладів, які я сьогодні навів, що вони не знають, що все те, чого торкається благодать Божа, стає носієм цієї благодаті. Який же гріх на душу беруть ці люди, які своїми публічними висловлюваннями намагаються осквернити добрі й світлі почуття тих, хто з глибокою вірою йде назустріч Богові, торкаючись святинь!

Багато чого було за дві тисячі років християнської історії. Ми сьогодні живемо у важкі часи, хоча легких часів ніколи не бувало. І нашою християнською відповіддю на все те, що намагається похитнути нашу віру, повинна бути глибока переконаність у правоті слова Божого, у правоті християнської традиції, у правоті того скарбу віри й благочестя, який зберігається в Церкві і торкаючись якого ми здатні змінити своє життя на краще.

Я вітаю всіх вас, мої дорогі, з великим святом. Тішуся з того, як багато людей відвідує в цей день храми, як люди, ще вчора невоцерковлені, нині, не боячись морозів, занурюються у хрещенську купіль. Для когось і це може здатися нерозумним, але скажіть тим, хто здійснює цей подвиг, що це нерозумно, і вони дадуть відповідь вам простими словами, деякі з яких ми почули вчора й сьогодні через засоби масової інформації. Знаємо, що справжній релігійний досвід людини — це і є підгрунтя його віри. Дай Боже, щоб віра православна завжди зберігалася в нашому народі, щоб ніякі спокуси й хитросплетіння не робили цю віру слабкішою, щоб по вірі знаходили ми дар благодаті, у тому числі той, який маємо сьогодні, у день Богоявлення Господнього, через святу воду. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Матеріали за темою

Буде на цьому місці благодать Божа [Стаття]

Митрополит Волоколамський Антоній освятив ікону для Свято-Троїцького храму в Монголії

У день свята Іверської ікони Божої Матері голова Синодального відділу з монастирів і чернецтва звершив Літургію в Новодівочому ставропігійному монастирі

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в праздник Донской иконы Божией Матери в Донском монастыре [Патріарх : Проповіді]

Святіший Патріарх Кирил: Кожен священик має бути на передній лінії духовного фронту

У день свята Хрещення Господнього Патріарший екзарх усієї Білорусі звершив молебень та чин великого освячення води у 10-й міській клінічній лікарні м. Мінська

У день свята Хрещення Господнього митрополит Мінський Веніамін звершив Літургію та велике освячення води у храмі на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» м. Мінська.

У день свята Хрещення Господнього Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію в Богоявленському кафедральному соборі м. Москви

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Слово Святішого Патріарха Кирила у день пам'яті мучениці Татіани після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у Неділю за Богоявленням після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у день свята Хрещення Господнього після Літургії в Богоявленському кафедральному соборі у Москві

Патриаршая проповедь в Неделю 31-ю по Пятидесятнице после Литургии в Александро-Невском скиту

Патриаршая проповедь в Неделю 30-ю по Пятидесятнице, по Рождестве Христовом, после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после великой вечерни в праздник Рождества Христова

Патриаршая проповедь в праздник Рождества Христова после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Рождественский сочельник после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Петра после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 29-ту після П'ятидесятниці після Літургії в кафедральному соборі великомученика Георгія Побідоносця в м. Одинцово Московської області