Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила в день святкування пам'яті святих апостолів Петра і Павла у Петропавлівському соборі північної столиці

Слово Святішого Патріарха Кирила в день святкування пам'яті святих апостолів Петра і Павла у Петропавлівському соборі північної столиці
Версія для друку
12 липня 2014 р. 18:26

12 липня 2014 року, у свято святих славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в соборі свв. апп. Петра й Павла в Петропавлівській фортеці Санкт-Петербурга. Після завершення Літургії Святіший Владика звернувся до учасників богослужіння з Первосвятительським словом.

Ваше Високопреосвященство, владико митрополите Варсонофію! Ваші Високопреосвященства й Преосвященства! Дорогі отці, матушки ігумені, брати й сестри!

Усіх вас сердечно вітаю з великим святом — святом, яке за своїм статутом, за своїм значенням в колі церковних богослужінь прирівнюється до дванадесятих. І, на відміну навіть від деяких дванадесятих свят, перед цим днем Церква вступає в пост, щоб гідним чином приготувати себе до прославлення імені святих первоверховних апостолів Петра й Павла.

А чому так відбувається? Чому встановлено особливий літургійний період часу для того, щоб ми підготувалися до свята святих апостолів Петра й Павла? Це невипадково. В давнину пост, який ми сьогодні в просторіччі називаємо «Петровським», іменувався Апостольським, і був він присвячений спогадам про подвиги святих апостолів, перші з яких — Петро й Павел. Тому що подвиг апостольський непорівнянний ні з чим, що було здійснено після них у Церкві — ні з мучеництвом, ні зі сповідництвом, ні з благочестивим життям. Тому що в результаті їх трудів слово, яке вони прийняли від Спасителя, будучи Його самовидцями, поширилося по всьому всесвіту.

Що ж знаходиться в центрі цього апостольського служіння? Зовні воно виглядає як проповідь, як місія. Дійсно, так і було. Люди не дізналися б про Христа, якби апостоли залишилися в Єрусалимі, а тим більше в затишній, з гарним кліматом Галілеї. Якби перший апостольська община після страждань, смерті і Воскресіння Господа пішла в Галілею і залишилася там назавжди — о, як би їм було добре! Як би вони чудово завершили своє життя — у радості, у світі, у спокої, оточені своїми однодумцями!

Не того вимагав від Своїх учнів Спаситель. Він зажадав, щоб вони пішли навіть до краю землі (Діян. 1:8), — і вони пішли. Ніякого затишку, ніякого приємного клімату, ніякої смачної їжі, ніякого оточення друзів — одні випробування. Апостол Павел, говорячи про своє життя, повідомляє страшні деталі: п'ять разів він був побитий батогами, отримавши без малого 200 ударів, тричі його били палицями, один раз побивали камінням, прагнучи умертвити. Його подорожі були пов'язані з випробуваннями, з бурями, з нападами від розбійників, від влади і навіть від фальшивих братів (див. 2 Кор. 11:21-12:9). Не було спокою, не було миру, не було відпусток або вихідних днів — все життя було віддане апостольському служінню. Апостол — це посланник, це свідок, і свідченню про Христа було віддано все життя.

Але якщо не тільки з зовнішнього боку подивитися на апостольське служіння, але спробувати зрозуміти, що є його серцевиною, то зрозуміти це неможливо без сьогоднішнього Євангельського читання (Мф. 16:13-19). Господь звертається до апостолів і питає: за кого Мене почитають люди? Йому відповідають: Одні за Іоанна Хрестителя, інші за Ілію-пророка, якому належало прийти у світ, треті за пророка Єремію. І, звертаючись до апостолів, Спаситель задає їм найважливіше питання: а ви за кого Мене почитаєте? І тоді Петро відповідає: Ти — Христос, тобто Спаситель, обітований Месія, Син Бога Живого.

Ці слова явилися сповіданням віри. Саме сповідання віри лежить у серцевині апостольського служіння. Сповідання — це не тільки публічна артикуляція певних віроучительних істин. Сповідання — це затвердження абсолютного, неминущого значення того, що апостоли отримали від Самого Спасителя. Сповідання є затвердженням системи цінностей, вище яких немає нічого.

Але якби апостоли говорили тільки словами про Христа, про Євангельські цінності, розповідаючи людям те, що їм повідомив Спаситель, то це не було б сповідництвом. Було потрібно, щоб не тільки словом — всім життям своїм вони свідчили істину слів про Спасителя. І все життя апостолів, насамперед первоверховних Петра й Павла, була цим сповідництвом, яке супроводжувалося скорботами, хворобами, гоніннями і завершилося смертю — насильницькою, мученицькою смертю.

Ось чому, говорячи про сповідництво, святитель Іоанн Златоуст говорить, що більше цієї чесноти немає нічого, що сповідництво не можна порівняти ні з чим іншим. І на підтвердження наводить слова з Євангелія: хто сповідує Мене перед людьми, того Я сповідую перед Отцем Моїм Небесним (Мф. 10:32). Отже всякого, хто сповідує Христа — словом, ділом, життям, стражданням і навіть смертю, — того Син Божий сповідуватиме перед лицем Отця Свого Небесного. Яка ж іще чеснота заслуговує такої нагороди? І правий святитель Іоанн Златоуст: немає вище чесноти. А тому немає в цьому світі нічого вищого і більш значущого за апостольське служіння.

Апостоли почили. А хто ж продовжує це служіння? Можливо, воно закінчилося? Якби було так, то ми з вами не стояли б у цьому історичному кафедральному соборі в Петербурзі. До цих місць просто не дійшла б вість про Спасителя. Наступні покоління християн, Церква Христова, очолювана єпископами, спадкоємцями і наступниками апостольського служіння, продовжують цю історичну мандрівку, в центрі якої — сповідання віри в Господа й Спасителя нашого.

І ніколи це сповідання не було легким. Воно найчастіше супроводжувалося ворожою реакцією людей, які не бажали або були нездатні сприйняти слово апостольської проповіді. Іноді ця реакція набувала жахливих розмірів і страшного характеру насильницької боротьби з християнством. І ми знаємо, як перші три століття християнської історії були затьмарені кривавими гоніннями.

Але ж не закінчилося сповідництво! Не злякалися ті давні єпископи, священики, віруючі в Христа чоловіки, жінки, діти нести світу сповідання про Господа й Спасителя. Уся подальша історія доносить до нас свідчення про мученицькі і сповідницькі подвиги. І багато разів у цій історії відобразилися і побиття каменями, і скорботи, які прийняв на себе апостол Павел, які прийняли на себе всі 12 учнів Спасителя, і лише один з них через особливу Божу поблажливість уник насильницької смерті — то був Іоанн Богослов.

Ми з вами члени тієї самої Церкви, яка була заснована Господом, яка була проповідувана святими апостолами, у центрі якої було найбільш велике й славне діяння — сповідання віри. Сьогодні ми живемо в умовах, коли це сповідання не супроводжується ризиком втрати здоров'я або життя, немає ніяких відкритих гонінь. Але не було жодної епохи, жодного десятиліття за понад дві тисячі років християнства, коли сповідання імені Ісуса Христа, Сина Бога Живаго, не супроводжувалося б скорботами й труднощами. У цьому сенсі і сьогодні наша епоха не відрізняється від інших, але несе в собі, звичайно, зовсім інші виклики, з якими Церква стикається на шляху здійснення свого апостольського служіння.

І тому ми постом готуємо себе до зустрічі дня святих апостолів. Кожен повинен бути на їхньому місці — і єпископ, і священик, і диякон, і мирянин, бо ми — Апостольська Церква, і Господь від нас чекає і вимагає сповідництва. І щоб бути готовими сповідувати свою віру — словом, ділом, а якщо потрібно, то і стражданнями, — ми повинні бути внутрішньо, духовно сильними, зосередженими на цьому апостольському подвигу.

От Церква і пропонує нам постувати перед цими святими днями святкування пам'яті святих апостолів, роздумувати про свою велику відповідальність за збереження віри в історії роду людського. Віримо, що і сьогодні, як і в минулому, багато людей сприймають як справу свого життя свідчення про Господа і в міру своїх сил продовжують апостольське служіння Церкви. І в цьому величному кафедральному соборі Петра й Павла ми звертаємося до них з молитвою всіх нас зміцнити у вірності Господу, щоб їх чудовий приклад явився для нас прикладом, зміцнюючим кожного в його слідуванні за Христом. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Матеріали за темою

Святіший Патріарх Кирил: «Есхатологічне покликання Церкви полягає в тому, щоб не допустити змішування правди з брехнею»

Патріарший візит на Соловки. Літургія в Соловецькому монастирі

У день пам'яті преподобних Зосими, Саватія та Германа Соловецьких Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію в Соловецькому монастирі

Патріарша проповідь після Літургії в Свято-Троїцькому соборі Соловецького монастиря [Патріарх : Проповіді]

Керуючий справами Московської Патріархії очолив престольні торжества храму мучениці Татіани при Московському державному університеті

У день пам'яті святителя Миколая Чудотворця митрополит Крутицький Ювеналій звершив Літургію в Миколаївському храмі підмосковного Красногорська

У день пам'яті святителя Миколая Чудотворця Блаженніший митрополит Онуфрій очолив Літургію в Покровському монастирі Києва

Блаженніший митрополит Онуфрій звершив Літургію у Варваринському храмі на території Київської обласної лікарні

Усі матеріали з ключовими словами