Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Казанської ікони Божої Матері в Успенському соборі Московського Кремля

Слово Святішого Патріарха Кирила в свято Казанської ікони Божої Матері в Успенському соборі Московського Кремля
Версія для друку
4 листопада 2014 р. 15:19

4 листопада 2014 року, на свято Казанської ікони Божої Матері, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в Патріаршому Успенському соборі Московського Кремля. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих зі словом.

Ваші Високопреосвященства й Преосвященства! Дорогі отці, браття й сестри!

Я вас вітаю з великим святом Казанської ікони Божої Матері. Її молінням, у відповідь на молитви народу нашого, Господь прихилив милість до Росії, врятував землю нашу від страшного іноземного панування і від смутних часів.

Як ви сьогодні чули з мого послання, смута виникає тоді, коли люди починають думати тільки про своє, коли весь світ концентрується на особистих справах: немає нічого іншого окрім моїх справ, моїх проблем, моєї відповідальності за самого себе, у кращому разі — за сім'ю.

Згадую, як у важкі 1990-і роки, які теж можна уподібнити загальнонаціональній смуті, хтось, побоюючись, що з надр народу нашого піднімуться нові Мінін і Пожарський, через телебачення заспокоював народ словами: не треба вам ні про що інше думати, як тільки про себе; що вам до того, що десь відбувається? Ви про себе думайте, про свій бізнес, про своє збагачення, про сім'ю в кращому разі.

Дійсно, коли люди перестають бачити національний масштаб життя, коли вони перестають відчувати співпричетність биттю пульсу всього народу свого, тоді вони стають дуже вразливими, слабкими перед спокусою сіяти смуту.

Людина особливо напружено починає думати про своє благополуччя, коли виникають економічні труднощі. Зрозуміти можна: немає грошей, роботи, ціни ростуть, ще якісь проблеми. І людина концентрує увагу тільки на своєму: адже сім'ю потрібно і годувати, і одягати, і взувати. І в часи економічних труднощів величезна кількість людей втрачає масштаб бачення життя, який збігається з масштабом країни. Ось чому для того, щоб посіяти смуту у свідомості, потрібно погіршити економічну ситуацію.

Ми сьогодні стикаємося з проблемою іноземних санкцій. Вони на що спрямовані? Насамперед, на те, щоб люди перестали думати про загальнонаціональне, щоб кожен подумав про себе. Курс зростає, ціни можуть піднятися. Про яку країну, про який народ, про які глобальні питання — про себе думати треба. На породження такого роду настроїв і розраховані санкції і будь-який інший тиск на Вітчизну нашу з метою погіршити економічне становище і рівень життя.

Те ж саме сталося і в Смутні часи: розбрід, хитання, бідність. Банди розбійників на дорогах, перемагає той, хто сильніший. Повне затьмарення свідомості людей, величезна кількість бездомних, інвалідів, понівечених, хворих. Як про країну можна думати? Тільки про себе! І цей час назвали смутою наші пращури, сучасники тієї страшної епохи.

Для того щоб ніколи не було смути в умах, ми ніколи не повинні випускати з уваги наше спільне благо. І були ж епохи в історії нашій, коли владі вдавалося мобілізувати народ на захист спільних інтересів в той момент, коли особистий фактор повністю руйнувався бідністю, невлаштованістю, хворобами або, ще гірше, зовнішньою агресією. І великим прикладом здатності народу до мобілізації є війни — і перша Вітчизняна війна і Велика Вітчизняна війна, коли люди втрачали все.

Під час Вітчизняної війни 1812 року більша частина Москви згоріла. Отже згоріли будинки, садиби, маєтки, згоріли гроші, коштовності, меблі. Здавалося б, усе людина втрачає. Про що вона має думати? Тільки про те, щоб повернути все, що вона мала. А ті погорільці дали потужний опір, велику відповідь агресорові.

Наш народ вміє не випускати з уваги спільні цілі та спільні завдання, коли нам важко.  І тому незначне зниження рівня нашого життя не може бути причиною руйнування національної самосвідомості. Ось про це ми всі сьогодні повинні молитися й думати, і самих себе піддавати внутрішньому іспиту і запитувати: де моє серце, чи не випустив я з уваги найголовніше?

Святкування Казанської ікони Божої Матері, пов'язане з перемогою ополчення Мініна й Пожарського, повертає нас до дивовижного героїзму нашого народу, виявленого в подвигу самоорганізації людей без будь-якої команди зверху. Хіба тим ополченцям, які в цей холодний вогкий час в листопаді місяці кинулися на штурм Китай-города, а потім і Кремля — хіба їм нічого було втрачати? Хіба у них вдома не було дітей і дружин? Хіба вони не ризикували всім, що мали? Це був великий приклад самоорганізації, героїзму, пробудження національної самосвідомості, яка є найкращими ліками від смути. А якщо людина і народ мають це щеплення від смути, якщо за жодних обставин люди не втрачають масштаб виміру життя, що збігається з масштабом країни і народу, то ніяких смутних часів не буде.

Росії ніколи не був страшний ворог зовнішній — ми завжди його перемагали, навіть тоді, коли були набагато слабші. Найстрашніше для Росії — смута у свідомості і в серцях. І тому, згадуючи чудові приклади минулого, того, як наші предки вміли долати — а відбувалося це неодноразово — затьмарення свого розуму, і як могли вони мобілізувати сили свої для відсічі всякої небезпеки, віримо, що й нинішнє покоління благополучних росіян не повинно поступитися за силою духу своїм прадідам.

Молитвами Пресвятої Владичиці нашої Богородиці нехай береже Господь Росію. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Матеріали за темою

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в праздник Казанской иконы Божией Матери после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля [Патріарх : Проповіді]

Патриаршее слово об обретенной чудотворной Казанской иконе Божией Матери [Патріарх : Привітання та звернення]

Поздравление Президента России В.В. Путина Святейшему Патриарху Кириллу с Днем народного единства [Привітання та звернення]

Поздравление Святейшего Патриарха Кирилла мэру Москвы С.С. Собянину с Днем народного единства [Патріарх : Привітання та звернення]

Голова Синодального відділу з монастирів і чернецтва звершив Літургію Передосвячених Дарів в Успенському соборі Московського Кремля

Предстоятель Руської Церкви звершив Літургію в Патріаршому Успенському соборі

Патріарше служіння в день пам'яті святителя Єрмогена в Успенському соборі Московського Кремля. Хіротонія архімандрита Митрофана (Єврокатова) у єпископа Нефтекамського і Белебеївського

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Єрмогена після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля [Патріарх : Проповіді]

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя