Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь в день пам'яті апостола Андрія Первозванного

Патріарша проповідь в день пам'яті апостола Андрія Первозванного
Версія для друку
13 грудня 2020 р. 14:23

13 грудня 2020 року, в Неділю 27-у після П'ятидесятниці, день пам'яті апостола Андрія Первозванного, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Літургію в Олександро-Невському скиту. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні, в цей недільний день, ми святкуємо пам'ять святого апостола Андрія Первозванного, одного з найближчих учнів Спасителя, брата апостола Петра. У найважливіші моменти новозавітної історії, які знайшли відображення в євангельських текстах, ми бачимо, що разом зі Спасителем — Петро, ​​його брат Андрій, а також Іаків та Іоанн; ці чотири апостола якось виділяються Євангелієм з інших Дванадцяти.

Андрію, одному з наближених до Господа і Спасителя нашого апостолів, була доручена особлива місія. Коли всі апостоли попрямували з проповіддю по лицю землі, апостол Андрій пішов на північ від Єрусалиму. Церковне передання доносить до нас чудове оповідання про те, як Андрій досяг того місця на протоці Босфор, де пізніше буде побудований Константинополь, столиця Візантії, центр Вселенського Православ'я, і ​​де просяє безліч святих угодників Божих.

Але святий Андрій Первозванний не зупинився на берегах Босфору, але, як свідчать літопис і церковне передання, перетнув Чорне море і по річці Дніпро піднявся до київських пагорбів, де поставив хрест і пророкував про те, що на цьому місці буде засновано місто велике.

Є переказ і про те, що Андрій, піднімаючись вгору по Дніпру, досяг північних земель Русі, в тому числі тих, де пізніше буде заснований Новгород, друге велике місто Стародавньої Русі, і тільки потім повернувся на південь, пройшовши великим шляхом апостольського служіння.

Апостол Андрій, відповідно до передання, яке зберіг для нас Нестор Літописець, вважався і вважається покровителем Русі — і зовсім не випадково, тому що його апостольські стопи торкалися нашої землі. Саме апостол Андрій Первозванний заклав на нашій великій землі основи віри Христової.

Важливо відзначити, що апостольський подвиг святого Андрія наміцно увійшов в нашу історичну пам'ять і відобразився, в тому числі, в наших державних символах. Головний орден Росії, так само як і вищий орден Руської Православної Церкви, названо на честь святого Андрія Первозванного. Орденом Андрія Первозванного нагороджуються ті, хто особливо відзначився перед державою Російською, а церковним орденом — перед Церквою Російською. Запровадження вищих орденів імені святого Андрія Первозванного свідчить про глибоку традицію шанування святого апостола як просвітителя нашої землі.

Святий Андрій Первозванний особливим чином шанується і на російському флоті. Відомо, що прапор російського флоту несе на собі зображення хреста, на якому був розп'ятий апостол Андрій. Цей апостол-великомученик — покровитель нашої землі, і, може бути, не випадково, тому що безліч випробувань випало на долю нашого народу за більш ніж тисячолітню історію християнства на нашій землі — безліч страждань, скорбот, гонінь, утисків. Після гонінь в Стародавньому Римі не було жодного місця на землі, де були б такі масові страти і тортури тих, хто сповідував Господа і Спасителя. І, напевно, все це є певним знаком, зверненим до нас: Господь і нас закликає бути вірними навіть до смерті Його святому імені, повторити подвиг наших попередників, якщо це буде потрібно; а за часів мирних, благополучних, які ми зараз переживаємо, нести зі смиренням і терпінням випробування, які випадають на нашу долю. 

Нині народ наш страждає від небезпечної хвороби, що охопила весь світ, і вимагає ізоляції. Якщо мова йде про сільських жителів, то ця ізоляція не така вже й важка — можна вийти у двір, пройтися, повітрям подихати. А ось для міських жителів це, дійсно, величезне випробування, і багато хто не витримують, зриваються на своїх близьких і рідних. Для того щоб ми зміцнилися духом, зосередилися, не дозволяли своїм емоціям випліскуватися та ображати оточуючих нас людей, нам і належить сьогодні згадати про подвиг апостола Андрія, просвітителя Русі, просвітителя всіх племен, які жили на нашій землі і які об'єдналися у велику державу Російську.

Нехай Господь береже сьогодні всіх нас, в тому числі захищаючи від тяжких наслідків злої пошесті. Нехай Господь дає нам терпіння і розуміння того, що наші нинішні скорботи — це крапля в морі в порівнянні зі скорботою, які зазнавав наш народ протягом історії, і, звичайно, не більше ніж порошинка по відношенню до скорбот, які зазнавали святі мученики, сповідники, серед яких одним з перших був святий апостол Андрій, покровитель Руської землі. Його молитвами нехай береже Господь Русь Святу, усі держави на теренах цієї Русі, весь наш історичний руський народ, який, живучи сьогодні в різних країнах, по-різному себе іменує, але це той самий народ, який був освічений світлом Христової істини трудами безлічі святих, починаючи з апостола Андрія Первозванного, — сповідників, мучеників, святителів, які затвердили віру православну в історичній пам'яті і в сьогоднішньому житті нашого народу. Їх же молитвами нехай береже Господь усіх нас! Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті святителя Єрмогена після Літургії в Успенському соборі Московського Кремля

Патріарша проповідь у Неділю 37-у по П'ятидесятниці після Літургії в Троїцькому храмі підмосковного Реутова

Патріарша проповідь у свято Стрітення Господнього після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в Неделю 35-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в 15-ю годовщину интронизации после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії в Храмі Христа Спасителя у день відкриття XXXII Міжнародних Різдвяних читань