Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь в Різдвяний святвечір після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь в Різдвяний святвечір після Літургії в Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
6 січня 2021 р. 15:03

6 січня 2021 року в навечір'я Різдва Христового (Різдвяний святвечір), Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію святителя Василія Великого в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після Літургії Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до пастви з Первосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Цим богослужінням ми відкрили двері для входження в велике світле свято Різдва Христового. «Рождество Твое, Христе Боже наш, возсия мирови свет разума» — слова тропаря відкривають нам самий сенс того, що сталося. І виникає питання: а хіба до пришестя у світ Христа не було людського розуму? Звичайно, кожен, хто хоча б поверхово знає історію, не кажучи вже про фахівців, скаже: це зовсім не так! Величний людський розум залишив чудові пам'ятники. Навіть зараз ми дивуємося єгипетським пірамідам, руїнам античних міст, і розуміємо, як добре були розвинені науки, як прекрасно люди знали математику, закони природи, механіку, які разючі споруди вони будували. Іншими словами, розум був присутній в людському житті не менше, ніж після пришестя у світ Спасителя.

Тоді про який же розум йдеться, коли ми говоримо «засяяло світові світло розуму»? Тропар доносить нам велику Божественну таємницю: через пришестя у світ Спасителя роду людського дано було побачити, відчути, усвідомити і завжди мати Божественний розум. Розум, який приніс нам Господь Ісус Христос. Розум, який відображений на сторінках Євангелій і всіх новозавітних писань. Розум, який містить в своєму Священному Переданні Церква Вселенська.

Чим же озброїв цей розум рід людський? Він всіх нас озброїв найголовнішим — здатністю відрізняти добро від зла. Не так, як це сталося в раю, коли, скуштувавши від дерева пізнання добра і зла, люди усвідомили, що є добро і зло, і тут же пішли шляхом зла. Але у виправлення гріхів роду людського починаючи від Адама нам дана, разом із знанням про те, що є Божественний розум, і сила Божественна, Божественна благодать, яка допомагає зберігати цей розум у своєму розумі і, більш того, озброює нас можливістю чинити опір безлічі привабливих предметів, думок, ідей і всього іншого, що обрушується на людину, і зберігати довіру Божественному розуму.

А як інакше пояснити дивовижне існування Церкви Христової — громади Його апостолів, яка збільшилась через Його інших учнів і до якої належимо і ми з вами в XXI столітті благості Божої? Як можна все це пояснити? Це було б неможливо, якби не було здатності відрізняти злий розум від доброго знання, якби все було змішано так, як це було в язичницькому житті, в язичницькому суспільстві, в язичницькій філософії, і як того намагаються домогтися і нині далекі від Бога філософи та й просто люди могутні, що володіють доступом до засобів масової інформації, — ті, хто, впливаючи на людську свідомість, прагнуть зруйнувати межу добра і зла, правди і брехні.

Але і сьогодні ми можемо подолати всі спокуси, як їх долали наші попередники, починаючи з Різдва Христового, тому що з нами — Божественний розум. Цей Божественний розум міститься в Святому Письмі, у вченні Церкви. Саме Божественний розум часто змушує нас йти проти загальної течії. Як часто бувало в історії, ті, хто йшов проти течії, не просто відчували на собі силу тиску каламутної води, але ще і залишалися в меншості. Однак ми маємо можливість, володіючи Божественним розумом, який міститься в Слові Божому, в великому Переданні Православної Церкви, відрізняти добро від зла, правду від брехні. І поки буде так, буде існувати світ, — тому що будуть жити праведники, будуть жити ті, хто хоче жити за Божественною правдою, як би не схиляли людей жити по брехні. 

Сьогодні великий день, коли ми згадуємо явлення Бога у плоті, а через нього — явлення Божественного розуму, Божественної сили, Божественної волі. І як радісно повинно бути для всіх нас, що в 2021 році після Різдва Христового ми прославляємо Того Самого новонародженого Немовля, Якого прославляли пастухи у Віфлеємській печері, Якому поклонялися древні мудреці, віра в Якого як в Спасителя світу міститься в Церкві від тих давніх днів навіть до дня сьогоднішнього! І нехай Господь Своєю милістю, Своєю благодаттю зберігає в нас цю віру — віру святих апостолів, мучеників, сповідників. Так зберігається ця віра, яка дає нам можливість відрізняти добро від зла, в наших серцях, в нашому розумі і, що найголовніше, в серцях наступних поколінь, щоб до кінця віку людство, спираючись на велику Божу ласку, явлену через народження Спасителя світу, могло зберігати надію на порятунок.

Ми сьогодні в невеликій, хоч і в достатній кількості; я очікував, що буде менше. Дякую вам за те, що ви прийшли в цей святий день в Храм Христа Спасителя. Але в багатьох храмах людей зовсім мало, тому що дуже небезпечна хвороба торкнулася всього світу і нашого народу, і, ми, звичайно, повинні дотримуватися всіх приписів медиків — носити маски, намагатися зберігати дистанцію один від одного, не робити багато з того, до чого ми звикли, тому що наша необережність може послужити причиною страшного захворювання. Закликаю всіх вас, мої дорогі, вести себе відповідно до вимог, які сьогодні пред'являє кожному з нас, до всього роду людського сучасна медицина. Не слід нехтувати всіма цими вимогами та приписами. Знаю, є люди, які ні в що не вірять, ні в хворобу, ні в небезпеку, які нехтують медичними приписами; але ми, віруючі, знаємо, що в світі є не тільки ці нерозумні люди (а їх можна так назвати), але є ще й безліч тих, хто і в Бога не вірить. Феномен невіри існує, і він завжди небезпечний. Дуже небезпечно, коли люди не вірять в Бога, смертельно небезпечно, так само як сьогодні небезпечно, якщо люди не вірять в поширення інфекції і не захищають себе від неї.

Господь дав нам світло розуму для розрізнення добра й зла. І в даному випадку ми повинні приломити Божественний розум в своїй свідомості, в тому числі для правильної оцінки того, що відбувається сьогодні з усіма нами. Потрібно оберігати себе, своїх рідних і близьких, потрібно зміцнювати свою віру, потрібно ніколи не забувати про молитву, по можливості причащатися Святих Христових Таїн і вести, можливо, особливо напружений релігійний спосіб життя.

Що нам заважає бути по-справжньому віруючими людьми? В першу чергу спокуси світу. А сьогодні Господь показав нам марність всіх цих спокус, крихкість всього того, що для багатьох людей, які не визнають Бога, є головною цінністю життя. Господь показав крихкість людської цивілізації, слабкість людську і Свою силу, але ми віримо, що силою Божою світ буде врятований. А для того щоб було так, ми повинні зміцнювати свою віру, зміцнювати в молитві і в тому релігійному способі життя, який ми з вами ведемо. Потрібно частіше відвідувати храм Божий, дотримуючись медичних приписів, потрібно більше часу приділяти домашній молитві, потрібно більше уваги приділяти дітям і онукам, з тим щоб вони виросли в вірі православній. Сьогодні потрібно робити дуже багато, щоб зміцнювалася віра в нашому народі і в нас самих, щоб світ ставав краще.

Господь явив нам світло розуму. Не втратимо цей світ і не відмовимося від всього того, що Божественне світло відкриває нам для кращого розуміння світу, самих себе, але, найголовніше, для того щоб кожен з нас здійснив у своєму житті і успадковував можливість вічно перебувати в Божественному світлі. Амінь. Зі святом Різдва Христового!

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами