Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Патріарша проповідь у Лазареву суботу

Патріарша проповідь у Лазареву суботу
Версія для друку
24 квітня 2021 р. 14:04

24 квітня 2021 року в Лазареву суботу, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в храмі благовірного князя Олександра Невського в однойменному скиті поблизу Передєлкіна. Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Православної Церкви виголосив проповідь.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогодні особливий день — Лазарева субота, коли Церква згадує велике чудо, здійснене Христом,  воскресіння померлої людини. Про Лазаря неможливо було сказати, що він знаходився в летаргічному сні або в непритомності, або страждав від якоїсь хвороби, яка нібито припинила на час його зв'язок із зовнішнім світом,  це була реально померла людина, похована в гробі, тобто в печері. Вхід до печери був закритий каменем  так робилося для того, щоб інфекція від тіл, що розкладалися, не виходила назовні і не приносила шкоди людям. Все було зроблено відповідно до закону, гроб був запечатаний; але ось на четверту добу Господь силою Своєю підіймає із гробу смердячу померлу людину  в пеленах, з ознаками гниття, тобто з абсолютно незворотними наслідками реальної смерті, яка почала руйнувати все людське єство.

«Общее воскресение прежде Твоея страсти уверяя, из мертвых воздвигл еси Лазаря, Христе Боже» ось якими словами ми прославляємо сьогоднішній день. Ми пов'язуємо диво воскресіння Лазаря з загальним воскресінням всіх померлих. І коли люди раціонально мислячі, не приймаючи факту загального воскресіння, задаються питанням, як може Господь тілесно воскресити померлих, коли від них навіть праху не залишилося,  то відповідь проста: а яка різниця між людським єством, що зазнало тління, і вже чотири дні як переступило межу життя і смерті, й тими, для кого перехід цієї межі стався більш тривалий час тому? Дійсно, воскресіння Лазаря є великий акт, який свідчить про силу Божу, здатну воскресити весь людський рід. Саме так: весь людський рід буде виведений із гробу за часів Другого пришестя Господа і Спасителя на Страшний Його Суд.

Воскресіння Лазаря має величезне історичне значення, коли ми, озирючись назад, вдивляємося в це дивне звершення Господа нашого Ісуса Христа. Але сьогоднішній день має також есхатологічне значення  він показує нам, що станеться з кожним із нас, що станеться з родом людським в Другому пришесті Господа і Спасителя, коли Господь з'явиться в славі, щоб судити живих і мертвих. Ми всі воскреснемо тілесно, і ті, хто буде гідний, вийдуть на зустріч із Господом і Спасителем.

Зовсім невипадково цей великий день святкується напередодні Страсної седмиці, тому що Страсна седмиця супроводжується спогадами про страждання Господа і Спасителя, про Його смерть і Воскресіння. А святкування воскресіння Лазаря допомагає нам зрозуміти, що і кожен з нас пройде через свої страждання, і через смерть, але й через воскресіння, щоб вийти назустріч Господу й Спасителю.

Нехай майбутні чудові дні Святої Страсної седмиці допоможуть зміцнити нашу віру в життя вічне, у воскресіння, в безсмертя. Допоможуть замислитися над тим, з чим ми вийдемо на зустріч із Господом і Спасителем після свого воскресіння з мертвих. Нехай зміцнить Господь нашу віру через ці чудові спогади євангельських подій і хай допоможе нам ще і ще раз подумати про самих себе, про наше життя, про наші гріхи, про наші суєтні турботи. Про те, що на шляху вирішення цих маленьких і великих людських проблем ми здійснюємо не лише добре й хороше, але і зле, погане. І нехай Господь допоможе нам як би з боку поглянути на своє життя і провести дні Святої Страсної седмиці, не забуваючи і про ту подію, яку ми сьогодні згадуємо, тобто в пам'ять про загальне воскресіння, а значить, і про нашу смерть і про наше воскресіння. І нехай не будуть ці думки овіяні страхом смерті, а хай супроводжуються вони прагненням гідно вийти на стрітення Господа після нашого воскресіння із мертвих. А це означає, що ці думки повинні супроводжуватися нашим твердим бажанням змінити життя на краще, відірватися від суєти, подивитися з висоти на наше життя, щоб, виправивши його, мати надію на воскресіння і життя вічне. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь після закінчення Літургії в Богоявленському соборі Костромського кремля

Патріарша проповідь у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь після Літургії в Камчатському Морському соборі

Слово Святейшего Патриарха Кирилла по окончании молебна на площади Александра Невского в Санкт-Петербурге

Патриаршая проповедь после Литургии в день памяти благоверного князя Александра Невского в Александро-Невской лавре

Патриаршая проповедь в Неделю 14-ю по Пятидесятнице после Литургии в Саввино-Сторожевском ставропигиальном монастыре

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в праздник Сретения Владимирской иконы Пресвятой Богородицы в храме святителя Николая в Толмачах

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Петра Московского после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патриаршая проповедь в Неделю 13-ю по Пятидесятнице после Литургии в Храме Христа Спасителя

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в праздник Донской иконы Божией Матери в Донском монастыре