Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Зачатівському ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святішого Патріарха Кирила у день свята Різдва Пресвятої Богородиці після Літургії у Зачатівському ставропігійному монастирі м. Москви
Версія для друку
21 вересня 2022 р. 16:02

21 вересня 2022 року, у день свята Різдва Пресвятої Владичиці нашої Богородиці та Приснодіви Марії, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в соборі Різдва Пресвятої Богородиці Зачатівського ставропігійного жіночого монастиря. Після закінчення Літургії Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Сьогоднішній день в історії нашої Вітчизни був відзначений багатьма подіями, але, мабуть, найяскравіша і найзначніша — Куликовська битва в 1380 році. Звісно, ​​ворог не знав, що цього дня Русь прославляє Пресвяту Богородицю, що до неї особливо підносяться молитви. Він розпочав цю битву в повній впевненості, що перемогу буде здобуто. Але ми знаємо, що цього не сталося. Непереможний ворог був зупинений, і через сто років ворог пішов, усвідомивши, що неможливо перемогти цей народ і цю державу.

Ось які чудові події пов'язані зі святом, яке ми сьогодні відзначаємо. Чому ж Русь так твердо стояла? Тому що Росія зберегла свою мову, свою віру, свою культуру і навіть під іноземним пануванням продовжувало розвиватися наше національне життя.

А тепер давайте запитаємо: а чому так? Відповідь лише одна: віра православна, Церква Православна була охоронцем духовного життя народу. Люди розуміли, що відступити можна від будь-чого, але тільки від віри ніколи не можна відступати. Тому що, якщо зрадиш у цьому Господа, нічого іншого не вийде і жодних успіхів не буде. І ця наша вірність Господу і Спасителю, в умовах іноземної влади, була угодна Всевишньому настільки, що протягом десятиліть ворог не робив жодних зусиль, щоб напасти на столицю. Ворог стояв на річці Угрі, навпроти стояло наше військо, і це стояння, без видимої битви, стало нашою тихою перемогою над ворогом.

Звичайно, все це було пов'язано із глибокою вірою нашого народу. Тому що віра робить людину дуже сильною, адже вона перекладає її свідомість від повсякденності, від матеріальних турбот до піклування про душу, про вічність. І коли в людині сильний цей вимір, пов'язаний з вічністю, то вона стає непереможною, тому що перестає боятися смерті. А саме страх смерті жене воїна з поля битви, штовхає слабкого на зраду і навіть на те, щоб братові повстати на брата.

Але справжня віра знищує страх смерті, а отже, і будь-яку людську підлість і зраду, і є великою опорою людей у ​​творенні їхнього спільного життя. Ось чому віра така важлива для творення життя і суспільства, і держави. І якщо люди відмовляються від цієї сили і сподіваються лише на силу юридичного закону або на силу політичних груп і партій, то така єдність завжди тимчасова: минає смак на партії та політичні ідеали, і все починає розвалюватися. І тому важливо, щоб в основі нашого національного життя, як великий пріоритет, була віра, а разом з нею — система християнських цінностей, які підносять душу і ведуть людину, яка переконано вірує, у вічне життя, а тому є непереможною.

Сьогодні Батьківщина наша, Русь, історична Русь проходить через тяжкі випробування. Ми знаємо, що відбувається в Україні. Ми знаємо, яка небезпека нависла над українським народом, який намагаються переформатувати, зробити державою, противною Русі, ворожою до Росії. Дуже важливо, щоб у наших серцях не виникало почуття, що там ворог. Ми маємо молитися сьогодні про те, щоб Господь зміцнив братерські почуття народів Святої Русі, щоб ще більш міцнішою ставала єдність нашої Церкви, яка дійсно є запорукою миру на теренах Русі, — чому і розвал нашої країни почався зі спроб розірвати Церкву, створити розколи та поділу. Ворог знав, що в цю точку треба вдарити. І хоча ми зазнали втрат і виник небезпечний, гріховний безблагодатний розкол в Україні, але водночас там зберігається віра православна, і наші брати і сестри, архіпастирі та пастирі єдині і, вірю, разом з нами продовжують молитися навколо престолу Господнього і за припинення міжусобної брані, і відновлення миру на теренах історичної Русі.

Сьогоднішній день пов'язаний зі спогадом великої перемоги нашого народу, його духовного подвигу, зі спогадом того, як духовний авторитет впливав на формування мужності та героїзму. Я маю на увазі, насамперед, благословення преподобного Сергія Радонезького, дане Дмитрію Донському. Як усе це формувало справжню духовну силу нашого воїнства, яке здобуло перемогу в історичній битві.

Це екскурс в історію з нашого, церковного погляду. Ця точка зору не присутня у світській історичній науці, а марно, бо саме цей підхід до історії висвічує найголовніше — духовний вимір у житті людей і держави, без якої перемоги, в умовах згасання віри та духу, стають неможливими. Тому сьогодні ми ще і ще раз молимося Господу, щоб Він умирив Русь, зупинив міжусобні брані, щоб возз'єдналася Русь Свята — в тому сенсі, щоб ніякі розбрати і поділи не терзали спадкоємців тієї самої єдиної Святої Русі. І сьогодні, коли ми згадуємо перемогу нашого народу в Куликовській битві, ми просимо про те, щоб без особливих битв і кровопролиття прийшла справжня перемога, яка повернула б нам духовну єдність, мир, добробут і взаємну любов.

Нехай Покров Цариці Небесної простягається над Її долею  над Святою Руссю. Нехай святі угодники Божі, які однаково прославляються і шануються в Росії, Україні, Білорусі та інших куточках історичної Русі, моляться сьогодні за нас, недостойних, і озброюють нас правильними думками, потрібними словами, але, найголовніше, праведними справами, через які могли б прийти мир і благополуччя на землю Святої Русі. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського  всієї Русі

Версія: російська

Матеріали за темою

Голова Фінансово-господарського управління провів виїзну нараду з питань збереження об'єктів культурної спадщини Псковської єпархії

У Тимірязівській академії проходить семінар з підвищення якості сільськогосподарських робіт у монастирях

Патріарше вітання настоятельці Покровського Хотькового монастиря ігумені Олімпіаді (Барановій) з 40-річчям чернечого постригу [Патріарх : Привітання та звернення]

Патріарше вітання наміснику Ніколо-Угреського ставропігійного монастиря ігумену Мефодію (Зінковському) з 25-річчям чернечого постригу [Патріарх : Привітання та звернення]

В Неділю сиропусну, день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського, Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію в Даниловому ставропігійному монастирі

Патріарше служіння в день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського в Даниловому ставропігійному монастирі

У Неділю сиропусну, день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського, Святіший Патріарх Кирил звершив Літургію в Даниловому ставропігійному монастирі

Митрополит Каширський Феогност відправив Божественну літургію в Зачатівському ставропігійному монастирі в день пам'яті засновника обителі

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя