Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила після Літургії у Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
20 листопада 2022 р. 15:18

20 листопада 2022 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію у кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Цього дня Його Святості виповнилося 76 років. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа!

Ми сьогодні зібралися всі разом, начебто, з нагоди особистого свята Патріарха. Але насправді щоразу, коли ми збираємося разом, ми маємо можливість єдиними устами зітхнути до Господа, піднести до Нього соборну молитву про найголовніше — про те, що потрібно сьогодні для нашого народу, для Церкви нашої. А немає більшої потреби сьогодні, ніж мир і припинення міжусобної брані на теренах історичної Русі. І немає нічого важливішого, ніж захистити сьогодні Вітчизну нашу Російську від різного роду наклепів і прагнень позбавити країну нашу самостійності, справжнього суверенітету, здатності мислити так, як того бажає наш народ, і діяти відповідно до національних інтересів.

Сьогодні довкола цих тем велика напруга, і всі ви, мої дорогі, про це знаєте. Церква ніяк не бере участі в політиці, але приймає близько до серця скорботу людей, біль свого народу, і, звичайно, сьогодні особлива наша молитва — про мир, про благополуччя та спокій у землі Руській, про припинення міжусобної лайки, про нарозуміння тих наших братів, які, керовані темною сторонньою силою, працюють на поділ єдиного тіла Російської Православної Церкви. Але віримо, що збережеться єдність Церкви і духовна єдність всього народу Святої Русі, тому що молимося за це, працюємо для цього і знаємо, що разом з нами моляться всі святі, що в землі Руській просяяли, усі попередні покоління, зокрема ті, які проходили через випробування міжусобними лайками, поділами та громадянськими війнами. У нас сильні молитовники, які так само люблять нашу історичну Батьківщину і моляться за Церкву і про свій народ.

Сьогодні справді непрості часи, але є чудове російське прислів'я: страшний сон, але милостивий Бог. Сон — те, що нереально, те, що не може по-справжньому зруйнувати життя людини. І багато конфліктів насправді не мають достатньої сили, щоб зруйнувати національне духовне життя всього народу Святої Русі. Ми знаємо, що в минулому різне бувало на Русі — міжусобні брані, зіткнення братів, поділ єдиної держави; і ось для того, щоб не повторилося те, що так драматично послабило силу Русі-Росії, ми повинні сьогодні молитися про єдність всього нашого народу, православного народу, дітей Руської Православної Церкви, які живуть і в Росії, і в Україні, і в Білорусії, і у багатьох інших країнах. Молитва праведника може багато зробити (див. Як. 5:16), а молитва Церкви може зробити ще більше. Тому я всіх вас закликаю до молитви за єдність історичної Святої Русі, за єдність нашої Церкви, за перемогу над усіма противниками і зовнішніми, і внутрішніми, які прагнуть використати політичні умови, що склалися, щоб послабити, а, може, і знищити Святу Русь.

Господь прихиляє милість до нашого народу протягом усієї історії. Нещодавно мені потрапила до рук дуже цікава книга, що містить добірку історичних документів, пов'язаних із початком Великої Вітчизняної війни: резолюції Сталіна, доповідні, які йшли з фронту. Що було насправді, те й відбито у цих документах; і за всієї обережності використовуваних фраз і виразів, у них міститься ясне свідчення про смертельну небезпеку, що нависла над Батьківщиною. Тому що співвідношення сил не було на користь нашої країни: наступав ворог добре підготовлений і організований, який переміг пів Європи, з повною впевненістю, що легко і просто дійде від Бреста до Москви. І така думка ворога ґрунтувалася на фактах, на аналітиці, на розвідданих. То невже всі брехали, доносячи ці відомості до Берліна? Зовсім ні! Ми дійсно багато в чому поступалися противнику. Але що сталося вже у перші дні війни? Ворог зіштовхнувся із запеклим опором, і коли нікудишні історики пишуть, що армія Росії побігла — це неправда. Кожен метр противник проходив із втратами, і в цьому була явлена ​​любов народу до своєї країни, незважаючи на випробування, скорботи та репресії, що обрушилися у попередні роки на простих людей.

Дивовижний досвід того, як Церква, долаючи власні скорботи, молиться і віддає свої сили для блага всього народу, гадаю, дуже важливий і для нас сьогодні. І ми всі, люди православні, незалежно від того, як хто розуміє особливості політичної ситуації і того, що відбувається в Росії і навколо Росії, повинні бути так само віддані Господу, любити свою Батьківщину і, якщо потрібно, душу покласти за ближніх своїх ( див. (Ін. 15:13), як закликає нас слово Боже.

Я хотів би сердечно подякувати єпископату нашої Церкви за однодумність. Ми сьогодні справді єдиними вустами і єдиним серцем не лише під час богослужіння прославляємо Господа, але ми так працюємо разом на засіданнях Священного Синоду, Вищої Церкви, на Архієрейських Соборах. Кожен має можливість висловити свою точку зору, але, в умовах вільної дискусії, якою ж дорогою є те однодумство, яке сьогодні поєднує весь наш єпископат, духовенство і віруючий народ! І коли ви вітаєте мене з моєю особистою пам'ятною датою, я, як Патріарх, відповідаю всім вам з великою вдячністю, зі смиренністю, з усвідомленням своєї негідності. Хотів би насамперед цю подяку поєднати з побажаннями того, щоб сьогодні особлива молитва за всю нашу історичну Вітчизну простягалася до Господа, щоб Він благодаттю Своєю зберіг наш народ (або наші народи, як тепер заведено говорити) у мирі, в коханні, в однодумності.

Нехай Господь допомагає кожному з вас, мої дорогі владики, на своєму місці працювати, не шкодуючи життя свого. Той, хто на архієрейському посту шкодує своє життя, найчастіше заробляє діабет, ожиріння та вмирає раніше часу. Отож хай не буде так! Не треба шкодувати себе! Чим більше сил ми віддаємо ближнім нашим, Церкві нашій, народу нашому, тим більше сил набуваємо, і ця закономірність цілком очевидна, вона доведена життям і подвигом найвидатніших ієрархів нашої Церкви.

Я хотів би висловити подяку Президентові нашої країни Володимиру Володимировичу Путіну, з яким Патріарх, який представляє в цих контактах з Президентом всю Церкву, має однодумність з дуже важливих питань сучасності. Хотів би висловити подяку Президентові та всій владі за умови, в яких сьогодні в Російській Федерації здійснюється служіння Руської Православної Церкви. Як ви знаєте, тепер це служіння не обмежується стінами храмів, воно вийшло у світ, в суспільство, в народ. Церква активно залучена в систему освіти, в роботу Збройних Сил, у взаємини з нашою інтелігенцією, зі світом науки, та, мабуть, немає жодного важливого напряму суспільного життя, де Церква не була б і де б до неї з боку народу нашого не виявлялася увага та добре ставлення. Це свідчить про те, що ми живемо в іншу епоху. Ми пройшли через конфронтацію, гоніння, скорботи для християн Росії, і сьогодні є можливість, відштовхуючись від своїх християнських переконань, брати активну участь у творенні Вітчизни нашої.

Але хотів би ще раз особливо наголосити на важливості збереження єдності Руської Православної Церкви, важливості того, щоб кожен архієрей на своєму місці працював, справді, не шкодуючи живота свого. Щоб кожен священик, дивлячись на приклад архіпастиря, також ніс своє служіння на парафії. Щоб кожен чернечий усвідомлював свою особливу відповідальність — силою молитви, послухом, своїм подвигом підтримувати духовне життя народу. І вірю, що Росія, яка ніколи не схилялася перед жодним противником, буде тоді непереможною, як непереможною буде вся Свята Русь.

Молитвами святих угодників Божих, що в землі руській просіяли, нехай зберігає Господь народ наш, Церкву нашу, Вітчизну нашу і нехай допомагає нам зі смиренністю та сміливістю, у молитві продовжувати історичний шлях наш, який, вірю, приведе до добрих і рятівних цілей — як у цьому житті, так і в житті майбутнього століття. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя