Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті рівноапостольних Мефодія й Кирила після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті рівноапостольних Мефодія й Кирила після Літургії у Храмі Христа Спасителя
Версія для друку
24 травня 2024 р. 13:33

24 травня 2024 року, в день пам'яті рівноапостольних Мефодія й Кирила, вчителів Словенських, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію в кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя в Москві. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

Ваші Високопреосвященства та Преосвященства, дорогі владики! Високі представники державної влади! Брати і сестри!

Всім вам щиро дякую за молитви, особливо в цей день, коли ми згадуємо святих, які особливим чином потрудилися на ниві, приготованій їм Господом. Так, що їхні труди на віки відобразились і відображаються, а сподіваємося, і до кінця століття відображатимуться у вигляді нашого народу, зміцнюючи у вірі православній та допомагаючи прямувати до реальних цінностей духовного життя.

А все решта тимчасове, минуще. Змінюються часи, змінюються звичаї, змінюються моди, але духовні цінності — ті, що дано згори, — не змінюються. А скільки було спроб відмовитися від них або таким чином видозмінити, щоб залишалася лише зовнішня форма, а зміст зник! Але нічого не вийшло ні за тисячоліття, ні за десятиліття минулого XX століття.

Все це свідчить про те, що справа, яку звершували святі рівноапостольні Кирило й Мефодій, — це не їхня особиста справа. Вони були провідниками божественної мудрості, вони справді були апостолами, посланцями Божими. І Церква Христова у своїй сукупності, у нашому спільному діянні єпископату, духовенства та мирян, а також і в особистій роботі кожного священнослужителя покликана продовжувати це апостольське служіння.

Сьогодні воно відбувається з не меншими труднощами, ніж за часів святих рівноапостольних Кирила й Мефодія. І якщо тоді в центрі уваги було питання подолання язичницьких забобонів та різного роду єресей, то сьогодні питання стоїть таким чином, що від нашої церковної діяльності залежить, принаймні, на тій землі, за яку ми несемо відповідальність перед Богом та перед історією. майбутнє віри православної, отже, майбутнє тієї системи цінностей, у яких лише може по-справжньому розвиватися людська особистість.

Страшний досвід побудови «щасливого суспільства без Бога» у віці ХХ показав нам, що жодна політична влада, якою б сильною вона не була, жодна військова могутність, жодні сили наукові, технічні, культурні не здатні привести людей до спасіння. Все, що я перерахував, у кращому разі може сприяти цій справі, але ніяк не здатне зробити велике перетворення людської душі. Це відбувається лише благодаттю Божою. Благодаттю ви спасені через віру, і це не від вас, Божий дар; не від справ, щоб ніхто не хвалився, вчить нас апостол Павел (Еф. 2:8-9).

Я хотів би подякувати в першу чергу нашому єпископату за збереження віри православної, за вірність Церкві, за готовність продовжувати ту велику справу, яку звершували наші благочестиві предки. Цього дня я хотів би публічно ще раз висловити сердечну вдячність главі нашої держави Президентові Володимиру Володимировичу Путіну, православній людині, яка не соромиться своєї приналежності до Церкви, яка по-справжньому є членом Церкви, а не просто тому, що значна частина народу з довірою ставиться до віруючих політиків. Зовсім ні! Ця людина дійсно несе в собі певний духовний заряд, бо живиться від благодаті, яку Господь передає через Церкву народові. Тому я маю особливе почуття вдячності до нашого Президента, який справді багато в чому сприяв зміцненню церковного життя в нашому народі за останні десятиліття і, звичайно, своїм прикладом дуже сприяє тому, щоб православна віра зміцнювалася в нашому народові.

Хотів би також подякувати Уряду Російської Федерації за те, що зараз, як ніколи в минулому, вирішуються проблеми, що перебувають на порядку денному Уряду і Церкви та вирішуються у цьому діалозі між Церквою та державою. Багато робиться. Як змінився ландшафт нашої освітньої роботи! Не перераховуватиму всього, але ж це чудо Боже. Викладання «Основ православної культури», робота з дітьми, із молоддю, і все це відбувається, звичайно, зусиллями віруючого нашого народу, але за безперечної підтримки нашої держави, яку очолює Володимир Путін.

Іншими словами, ми з вами живемо у сприятливий час, і дай Бог, щоб цей час тривав якнайдовше. Але з історії ми знаємо, що часи змінюються, як змінюються і людські вдачі. І ось тут якраз і висвічується справжнє призначення Церкви. Часи можуть змінюватися, політичні погляди можуть змінюватися, політична філософія може змінюватися, а Церква покликана продовжувати справу спасіння людей, свідчення про Христа розп'ятого і Воскреслого, нести цю звістку своєму народові — дітям, молоді, різного роду, різного становища — тому що саме з цією звісткою пов'язано реальне, справжнє благополуччя людини. І як наочно показала нам цю взаємозалежність трагічна історія народу нашого у столітті XX!

Ще раз хотів би подякувати і владі заможних, і вам, мої дорогі владики, і всьому нашому духовенству, і всім вам, дорогі брати і сестри, за ті труди, які ми всі разом звершуємо на благо Церкви та Вітчизни. Молитвами святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, великих просвітителів слов'янських народів, нехай зміцнює Господь православну віру в нашому народові до закінчення віку Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у свято Вознесіння Господнього після Літургії у московському храмі «Велике Вознесіння»

Патриаршая проповедь после Литургии в кафедральном соборе Христа Спасителя в Калининграде

Проповедь Святейшего Патриарха Кирилла по окончании вечернего богослужения в Никольском храме г. Калининграда

Слово Святейшего Патриарха Кирилла после Литургии в Покровском храме Рязани

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю 4-у по Великодню після Літургії в головному храмі Збройних сил Росії

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті рівноапостольних Мефодія й Кирила після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила у день пам'яті святителя Миколая Чудотворця після Літургії в Миколо-Угреському монастирі

Патріарша проповідь у Неділю жон-мироносиць після Літургії у Георгіївському соборі в Одинцові Московської області

Патриаршая проповедь в день Радоницы после Литургии в Архангельском соборе Московского Кремля

Патриаршая проповедь в Неделю 2-ю по Пасхе после Литургии в Храме Христа Спасителя