Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила після ранкового богослужіння у вівторок першої седмиці Великого посту

Слово Святішого Патріарха Кирила після ранкового богослужіння у вівторок першої седмиці Великого посту
Версія для друку
8 березня 2011 р. 15:52

8 березня 2011 року, у вівторок першої седмиці Великого посту, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил молився за уставним богослужінням у Воскресенському соборі Покровського ставропігійного жіночого монастиря в Москві. Після закінчення богослужіння Предстоятель Руської Церкви звернувся до віруючих із Первосвятительським словом.

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Під час Великого посту ми багаторазово повторюємо молитву святого Єфрема Сіріна, слова якої нам добре відомі: «Господи й Владико життя мого, дух неробства, зневіри, властолюбства і пустослів'я не дай мені». У молитві перераховуються пороки, згубні для людської душі, і ми звертаємося до Бога, щоб Всемилостивий Творець захистив нас від цих пороків і вилучив їх із нашого життя.

У цьому переліку своє місце посідає порок властолюбства. Влада — це сила, а сила є бажаною для людини, бо люди нерідко досягають поставлених цілей, спираючись саме на силу. Але якщо звичайна людина домагається свого, спираючись тільки на власні сили, то ті, хто мають владу, спираються при досягненні цілей на багатьох людей. Саме використання сили інших людей є найбільш значимим аспектом влади, який є разом з тим великою спокусою. Адже якщо ми спираємося на самих себе, то й відповідальність несемо тільки за себе, але якщо спираємося на інших, то відповідальність перед Богом несемо й за них.

Ось чому важливо, щоб цілі, які стоять перед можновладцями, були угодними Богу, інакше  —  через механізм влади на досягнення богопротивних цілей спрямовуються зусилля багатьох людей. Той, хто має владу, спокушає, зводить з пуття тих, хто разом з ним прагне досягнути небезпечних, шкідливих і згубних цілей.

Чому ж святий Єфрем особливо виділяє властолюбство, вкладаючи згадку про цей порок у свою проникливу молитву? А тому, що властолюбство є гріхом. Влада ж гріхом не є, більше того, в слові Божому сказано: «всяка влада від Бога» (див. Рим. 13, 1). Це не означає, що будь-яка влада є хорошою, це не означає, що будь-яка влада виправдовується Богом, але це означає, що сам інститут влади Богом благословенний. Справді, вже в раю, у первозданній сім'ї Адам був першим. Протягом всієї історії роду людського влада відігравала величезну роль в організації життя людей.

Але якщо влада розуміється як засіб досягнення своїх власних цілей, якщо влада розуміється як джерело задоволення й насолоди тим, що твоїй волі підпорядковуються інші, то влада стає спокусою, звабою і загибеллю для людини. Саме від такого сприйняття і переживання влади ми просимо Бога нас захистити, звертаючись до Нього словами молитви святого Єфрема Сіріна.

Хтось може сказати: «Але ж більшість людей не мають влади; чому ж преподобний пропонує всім молитися цими словами?» Зокрема, таке питання можуть поставити ченці, адже преподобний Єфрем склав цю молитву насамперед для тих, з ким він разом подвизався, — для преподобних, ченців. Яка ж влада у ченців? І яка влада у більшості людей? Багато хто під владою розуміє владу політичну, економічну, владу великих і сильних людей, і може з подивом запитати: «Ну, а яка ж у мене влада?»

Насправді прагнення влади, властолюбство може виявлятися і в буденному житті. Найчастіше так і буває. Як багато конфліктів і чвар відбувається в сім'ї через те, що чоловік і жінка борються за владу одне над одним! А нерідко буває так, що сильніший, взявши верх, насолоджується своєю владою і робить іншого — жінку або чоловіка — нещасним тільки тому, що прагнення влади, властолюбство і в цих мікроскопічних розмірах — в масштабах всього лише однієї сім'ї — руйнує душі людей і приносить скорботу. А якщо вийти за межі сім'ї? Як часто і в трудових колективах, і навіть у неформальних групах людей той, хто має більший вплив і більший авторитет, насолоджується своєю можливістю впливати на оточення!

Кожного разу, коли людина насолоджується владою, вона грішить, тому що влада дана не для насолоди, а для служіння. Немає перед владою іншої Богом благословенної мети, як тільки служіння ближнім своїм. Знову-таки, сказане має відношення не тільки до людей великих і сильних, але й до кожного, хто має владу над іншими, чи то влада слова чи влада думки, влада переконання, навіть влада прикладу, — все це може служити або загибелі, або спасінню.

Для того щоб прагнення влади чи властолюбство не панували над нами, особливо над тими, хто наділений владою, потрібно пам'ятати слова святого Єфрема, звернені до Господа: «Духа властолюбства не дай мені». І крім щирої та сердечної молитви про те, щоб виконання владних повноважень або просто авторитет у сім'ї, у колективі, у суспільстві не перетворилися на властолюбство, потрібно постійно контролювати і свої думки, і свій спосіб життя, і свій спосіб спілкування з оточенням. Невипадково люди такі уважні до тих, хто при владі: помічається кожне слово, іноді навіть рух особи, стиль спілкування з іншими, — бо немає, мабуть, нічого важчого, ніж отримувати рани від можновладців.

Нехай же Господь кожному, хто має владу — і велику, і зовсім маленьку, — дасть мудрість і розуміння того, що через владу можна знайти спасіння і через владу можна занапастити душу. І щоб всяке виконання владних повноважень, всяка реалізація авторитету, чи то в Церкві, суспільстві чи державі, вели до блага людей, потрібно просити Господа позбавити нас від спокуси властолюбства і дати внутрішнє смирення, здатність до усвідомлення своїх власних гріхів, розуміння своєї власної слабкості, своєї негідності перед лицем Божим. Тоді навіть владні повноваження не стануть перешкодою тому, щоб через служіння ближнім душу свою врятувати, як це робили численні великі мужі й жінки, які увійшли до лику святих угодників, будучи причетними і до царського, і до князівського, і до архієрейського служіння, як і до багатьох інших великих служінь у роді людському. Хай допоможе Господь всім нам зберігати слова святого Єфрема Сіріна в серці своєму. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю Торжества Православ'я після Літургії у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у четвер першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Стрітенському ставропігійному монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Донському монастирі м. Москви

Патріарша проповідь у середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я в Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь перед чином прощення у Храмі Христа Спасителя

Патріарша проповідь у день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі м. Москви

Слово Святейшего Патриарха Кирилла в Неделю о Страшном Суде после Литургии в Храме Христа Спасителя