Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у день свята Хрещення Господнього після Літургії в Богоявленському кафедральному соборі у Москві

Проповідь Святішого Патріарха Кирила у день свята Хрещення Господнього після Літургії в Богоявленському кафедральному соборі у Москві
Версія для друку
19 січня 2023 р. 14:23

19 січня 2023 року, у день свята Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звершив Божественну літургію та чин великого освячення води у Богоявленському кафедральному соборі в Єлохові міста Москви. Після богослужіння Предстоятель Руської Православної Церкви проголосив проповідь.

Усіх вас, дорогі Преосвященні владики, отці, брати і сестри, щиро вітаю з великим двонадесятим святом Богоявлення Господнього. А наш кафедральний собор особливо з головним престолом цього святого храму!

З'явилася благодать Божа всім людям  — так апостол сказав про подію на річці Йордан (див. Тит. 2:11). Ні про одну іншу подію ні у Старому, ні в Новому Завіті не було сказано, що Божа благодать з'явилася всім людям. Не вибраним, не вузькому колу апостолів, не якимось іншим колам, що були навколо Спасителя, а всьому світу з'явилася благодать Божа, спасительна для всіх. Ось у цьому весь сенс свята.

Господь прийшов у світ і Своєю проповіддю, Своїми безсмертними словами оновив свідомість людей, допоміг їм створити нову систему цінностей, моральних і духовних, в рамках якої й стало розвиватися людство, досягнувши величезних висот. Не можна сказати, щоб цей розвиток був поступальним, тому що ворог роду людського завжди створював перепони, намагався збити зі шляху і в чомусь досяг свого. Але те, що ми з вами в XXI столітті в місті Москві, у переповненому Богоявленському соборі так само, як наші благочестиві предки, зустрічаємо це свято, з радістю сприймаємо окроплення святою водою, відчуваємо присутність Божественної благодаті — все це є ще одним підтвердженням того, що слова Божі безсмертні, проповідь Його не має кінця, сила благодаті ніколи не припиниться. Бо Бог сильніший за диявола, бо Бог — Творець світу, і в Його долоні все божественне творіння. І коли ми сьогодні святкуємо зішестя благодаті Святого Духа на річку Йордан у момент Хрещення Господа і Спасителя, ми повинні ще й ще раз усвідомити, що Господь, силою Своєї благодаті, з усім Своїм творінням, з живим і неживим, з розумним і нерозумним. І, напевно, якби не було цієї живої Божественної енергії, яка присутня в Божому творінні, то світ уже давно б не існував.

Сьогодні ми знаємо, що виникають дуже великі загрози світові, нашій країні, та й усьому роду людському, тому що у якихось божевільних людей з'явилася думка про те, що велику державу Російську, що має потужну зброю, населену дуже сильними людьми, які з покоління у покоління завжди були мотивовані на перемогу, які не здавалися ніколи жодному ворогові, які завжди виходили переможцями, — що їх можна за нинішніх умов або перемогти, або, як тепер кажуть, переформатувати, тобто нав'язати їм якісь «цінності», які й цінностями назвати неможливо, щоб вони були як всі і підкорялися тим, хто має силу контролювати більшу частину світу.

Це бажання перемогти Росію сьогодні набуло, як ми знаємо, дуже небезпечних форм. Ми молимося Господу, щоб Він навчив тих безумців і допоміг їм зрозуміти, що будь-яке бажання знищити Росію означатиме кінець світу. Але не лише про це треба молитися, а про те, щоб замість такого безумства рід людський знайшов якусь нову свідомість. Свідомість своєї взаємозалежності, свідомість крихкості того світу, в якому ми всі живемо, і необхідності бути всім разом і працювати в ім'я спільних цінностей та цілей, які були б спрямовані насамперед на збереження життя і, я ще додав би як православний християнин, на збереження віри в Бога, без якої всі інші цінності або деформуються, або просто переформатуються на протилежні та стають не цінностями, а факторами, що сприяють руйнуванню людського життя.

Ось такий сьогодні тривожний час. Але ми віримо, що Господь не залишить землю Руську, не залишить нашої влади, Президента нашого православного, наше воїнство. Що в Росії буде достатньо сил у разі потреби захистити свою землю та свій народ. Але дай Боже, щоб не дійшло до такого з'ясування стосунків, щоб Господь усіх примирив, заспокоїв і допоміг разом усім працювати для того, щоб світ ставав кращим.

Ось і сьогодні наша молитва за це — про мир у всьому світі. Але також і про добробут святих Божих церков, про поєднання всіх. Ми молимося про те, щоб усі ці грізні і хвилюючі людей чутки, військові чутки, пішли в небуття, і щоб у світі були мир і здатність усім разом працювати для того, щоб виганялися всяка неправда, будь-яка брехня з людських стосунків.

Сьогодні особливий день. Ми святкуємо пришестя у світ благодаті Божої, яка була дана у відповідь на спокутні страждання Христа Спасителя. Це через Його хрест, через Його муки, через Його страждання, через Його спокутну жертву і була дана благодать, тобто Божественна енергія людського роду, яка особливим чином перебуває в Церкві Христовій. І ми молимося Господу, щоб сила благодаті перемогла всяку небезпечну і гріховну людську думку, щоб зміцнилися віра, благочестя і мир.

Нехай збереже Господь землю Руську, нехай збереже Господь нашу Церкву, нехай збереже Господь усе своє творіння і нехай допоможе тим, хто ще не прийшов до прославлення Його імені, усвідомити, що саме віра в Бога і є та сила, яка здатна утримати світ від розпаду та руйнування. І чим швидше світ усвідомить це, тим більшим буде благоденство у житті людей. Молитвами святих угодників Божих, що в землі нашій просіяли, нехай Господь зберігає землю Руську, Вітчизну нашу, Церкву нашу і всіх нас, мої дорогі, хто з вірою звертається до Господа і зберігає в серці надію на Його милість до кожного з нас.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі

Версія: російська

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Патріарша проповідь у Неділю 3-ю Великого посту після Літургії в Смоленському храмі у Філі-Давидковому м. Москви

Слово Святішого Патріарха Кирила в день пам'яті благовірного князя Даниїла Московського після Літургії в Даниловому ставропігійному монастирі

Патриаршая проповедь в Неделю 2-ю Великого поста после Литургии в храме Сретения Господня в Жулебине г. Москвы

Патриаршая проповедь в день памяти святителя Ермогена после Литургии в Успенском соборе Московского Кремля

Патриаршая проповедь в пятницу первой седмицы Великого поста после Литургии Преждеосвященных Даров в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в четверг первой седмицы Великого поста после великого повечерия в Храме Христа Спасителя

Патриаршая проповедь в среду первой седмицы Великого поста после великого повечерия в Сретенском ставропигиальном монастыре г. Москвы

Патриаршая проповедь в среду первой седмицы Великого поста после Литургии Преждеосвященных Даров в Храме Христа Спасителя

Патріарша проповідь у вівторок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Богоявленському соборі м. Москви

Патріарша проповідь у понеділок першої седмиці Великого посту після великого повечір'я у Храмі Христа Спасителя