Руська Православна Церква

Офіційний сайт Московського Патріархату

Русская версияУкраинская версияМолдавская версияГреческая версияАнглийская версия
Патріархія

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Великої середи в Покровському ставропігійному жіночому монастирі

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Великої середи в Покровському ставропігійному жіночому монастирі
Версія для друку
15 квітня 2014 р. 23:52

Увечері 15 квітня 2014 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил відвідав Покровський ставропігійний жіночий монастир біля Покровської застави в Москві, де взяв участь у вечірньому богослужінні напередодні Великої середи. Після закінчення богослужіння Святіший Владика звернувся до віруючих із проповіддю.

Ваше Високопреподобіє, матушко Феофаніє, ігумене цієї святої обителі! Всечесні отці! Дорогі брати й сестри!

Завжди з радістю направляю свої стопи до Покровської обителі міста Москви, де перебувають чудотворні мощі великої угодниці Божої святої праведної Матрони Московської. Нерідко відвідування цієї обителі збігається з Великим постом, з першою або Страсною седмицею. І я радію можливості разом із сестрами, духовенством і паломниками брати участь у звершенні цих чудових богослужінь, які допомагають нам зрозуміти сенс християнського діяння, сенс християнського життя. Кожне слово, кожна думка, яка пропонується віруючій людині через богослужбові чини, передає розуміння найголовнішого: людина тільки в спілкуванні з Богом знаходить повноту життя і спасіння.

Цьому спілкуванню заважають наші гріхи, слабка віра, відсутність молитви, повсякденна суєта, заважають нерідко чужі думки, які входять в нашу свідомість і через бесіди з людьми, і через засоби масової інформації. Та хіба мало що заважає сьогодні людині зберігати віру й відчувати близькість до Бога!

Сьогоднішній день і сьогоднішнє богослужіння, утреня Великої середи, дають нам чудовий приклад того, як можна знищувати середостіння, що існує між людиною і Богом. Дивний приклад:  жінка блудного життя прийшла до Спасителя незадовго до Його страждань і вилила на Нього дорогоцінне миро, обтирала це миро своїм волоссям, цілувала Його ноги.

Не тільки з точки зору давніх людей, але і з точки зору сучасної людини це якась дивна сцена. Праведник, пророк вступає у спілкування з блудною жінкою, яка торкається Його тіла. Здавалося б, Він мав відсмикнути руки йі ноги, відійти вбік, лик Його мав стати грізним. Здавалося б, Він мав звинуватити її в гріхах. Нічого подібного не сталося. Господь залишався на Своєму місці, а вона зробила свою справу, за яку і прославлена. І, як сказано в Слові Божому, «де буде проповідуване Євангеліє, там буде сказано про те, що зробила ця жінка» (Мф. 26:13).

Ця подія дає нам можливість зрозуміти, наскільки близьким є до нас Господь, зрозуміти, що наші гріхи по-справжньому не є для Нього перепоною в спілкуванні з нами. Наші гріхи створюють для нас перешкоду, бо в гріхах притупляється наше духовне почуття — особливо якщо ми звикаємо грішити, якщо ми стаємо рідними гріху, якщо ми втрачаємо здатність розрізняти добро й зло. Тоді гріх подібно якійсь корості, якійсь броні заковує нашу душу, і ми стаємо нездатними вступити в спілкування з Господом.

Потрібні певні надзусилля, подібні тим, яких доклала блудна жінка. Адже це було надзусилля. По-перше, потрібно було витратити дуже великі гроші, щоб купити цю дорогоцінну рідину. Миро використовувалося при помазанні царів, це дійсно був певний скарб. А вона, безперечно, не була жінкою багатою і, можливо, все те, що мала, віддала для того, щоб придбати цю дорогоцінність і принести її до Христа. Це безсумнівний подвиг, подвиг, який, можливо, зрівноважив всі її гріхи. Тому що в ньому, в цьому подвигу, явилася сила її віри, її бажання бути з Христом. І саме докладаючи цих зусиль, вона й зруйнувала те саме середостіння, яке, мабуть, роками створювала, віддаляючи себе від Бога, від святості, від чистоти й праведності.

А Господь пішов назустріч цій жінці. Він прийняв її поклоніння, Він простив її гріхи, бо знав, що відбувається в глибині її душі. Без щирого покаяння, без гарячого бажання бути разом з Богом нічого такого зробити блудниця не змогла б. І у відповідь на цей подвиг Він дарує їй прощення гріхів і приймає її поклоніння.

Цей чудовий приклад, відображений у Святому Письмі і так прекрасно відображений у гімнографії сьогоднішнього дня, тобто в тих церковних співах, молитвослів'ях, які ми чули, має увійти в нашу свідомість і в нашу душу, дати надію кожному, хто навіть дуже гірко згрішив, дати надію на прощення гріхів і дати розуміння того, що Бог завжди з відкритими руками поруч з нами. Він готовий нас прийняти у Свої обійми, якщо ми зі свого боку здатні зробити свої власні кроки назустріч Йому.

Нехай приклад, явлений нам сьогодні в Слові Божому, допоможе в найбільш, можливо, важких і скрутних обставинах життя ніколи не впадати у відчай і вірити в незмірну Божественну любов, яка спасає навіть самого страшного грішника.

В обителі Покровській, перебуваючи поруч з мощами святої Матрони праведної, не можна не згадувати і про неї, про подвиг її життя. Цей подвиг завершився великими й славними діяннями, які праведна Матрона здійснювала вже за свого життя. Але ще більшою мірою він був явлений через ті великі справи, які свята праведна Матрона здійснює сьогодні. Реально допомагаючи кожному, хто з вірою приходить до цієї обителі, вона за всіх нас стоїть перед Господом, і слухаючи наші слабкі й негідні молитви, дарує те, що здатне нас зцілити, вилікувати і наставити на шлях істинний. Її молитвами нехай допоможе нам Господь в мирі, в покаянні й молитві здійснювати своє земне поприще, щоб мати радість спілкування з Богом, яка являється людині в прощенні гріхів, що дарується з неба через щире і сердечне покаяння наше. Амінь.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі 

Усі матеріали з ключовими словами

 

Інші статті

Слово Святішого Патріарха Кирила в Неділю Торжества Православ'я після Літургії в Храмі Христа Спасителя

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні Неділі Торжества Православ'я після всеношної в храмі благовірного князя Ігоря Чернігівського в Передєлкіні

Патріарша проповідь в суботу першої седмиці Великого посту після Літургії в Зосимовій пустині

Слово Святішого Патріарха Кирила напередодні суботи першої седмиці Великого посту після богослужіння в Даниловому ставропігійному монастирі

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в п'ятницю першої седмиці Великого посту після Літургії в Троїце-Сергієвій лаврі

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в четвер першої седмиці Великого посту в Стрітенському ставропігійному монастирі

Проповідь Святішого Патріарха Кирила в четвер першої седмиці Великого посту після ранкового богослужіння в Заіконоспаському ставропігійному монастирі

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я в середу першої седмиці Великого посту в Новоспаському монастирі м. Москви

Слово Святішого Патріарха Кирила в середу першої седмиці Великого посту після Літургії Передосвячених Дарів у Храмі Христа Спасителя м. Москви

Проповідь Святішого Патріарха Кирила після великого повечір'я у вівторок першої седмиці Великого посту в Богоявленському кафедральному соборі м. Москви